Лондон објавио званичну дефиницију "екстремизма"

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Влада Велике Британије објавила је званичну дефиницију "екстремизма" и навела да ће онима који буду означени као екстремисти бити ускраћено државно финансирање.

Влада је екстремизам дефинисала као "промоцију или спровођење  идеологије засноване на насиљу, мржњи и нетолеранцији" која има за циљ да уништи права и слободе других или да "поткопава, изокреће или мијења британски систем либералне демократије и демократских права".

У објави нису наведени примјери екстремистичких група, али је британски министар за становање и заједнице Мајкл Гоув указао на пријетњу екстремне деснице и "исламистичких екстремиста који желе да одвоје муслимане од остатка друштва и створе подјеле унутар муслиманске заједнице", пише АП.

За сада није познато ко ће бити на листи, а критичари страхују да би означавање ненасилних група као екстремистичких могло да подрива слободу говора.

Исламске и групе за грађанске слободе изразиле су забринутост да би објављена дефиниција могла бити непропорционално примијењена на муслимане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана