Kostimi srpskog dizajnera Aleksandar Protića na pozorišnoj premijeri u Nansiju

Tanjug
Foto: Sceneweb.fr

NANSI - Srpski modni dizajner i kostimograf Aleksandar Protić kreirao je kostime za predstavu savremenig plesa „A Folia“, premijerno izvedenu sinoć u Nacionalnoj Operi Loren u francuskom gradu Nansi.

Protić je naveo da je njegova uloga u komapniji baleta - a za čiji je cio ansambl kreirao kostime, rezulat

višegodišnje saradnje sa jednim od internacionalno najistaknutijih portugalskih koreografa mlađe generacije, Markom da Silva Fereirom.

Fereirina „A Folia“ će u Nacionalnoj Operi Lorraine čiji su temelji postavljeni 1758. godine, a kroz čija vrata u sezoni prodje skoro 100.000 gledalaca svih uzrasta i još više turista, prema rečima Protića do 12. marta imati još tri izvodjenja pre odlaska na turneju.

Protić koij već četvrt vijeka živi i radi između Beograda i Lisabona gdje redovno predstavlja svoje kolekcije na lisabonskoj nedjelji mode, navodi da Fereira predstavljenom koreografijom prikazuje nesvakidašnje elemente kojima obiluje folia - originalni, razigran oblik portugalskog etno plesa iz 15. vijeka koji su prvobitno izvodili pastri, i da ih prevodi i pravi paralelu sa igrom i atmosferom noćnih klubova današnjice.

Protić navodi da sa Markom Da Silva Fereirom sarađuje od 2020. kada je radio kostime za njegovu predstavu „Korpos de Bail” (Tela plesa) za Nacionalni balet Portugala.

„Radili smo i na predstavi 'Fantasie Minor' francuskog Koreografskog Nacionalnog Centra Caen kao i na 'Carkasa' (Karkasa-Skelet, struktura) koja je od premijernog izvodjena u gradskom pozorištu Kampu Alegre, Porto, u oktobru 2022. godine na svjetskoj turneji“, naveo je Protić koji duže od dvije decenije sarađuje sa većinom najistaknutijih portugalskih koreografa, kako mlađe tako i starije generacije.

Protić je takodje i predavač i profesor Modnog Dizajna na Fakultetu Digitalnih Umetnosti u Beogradu, Univerziteta Metropolitan, gdje je zajedno sa kolegama uveo novine i osavremenio način studiranja Modnog Dizajna po ugledu na internacionalne škole dizajna na kojima su i sami imali prilike da studiraju i predaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana