Костими српског дизајнера Александар Протића на позоришној премијери у Нансију

Танјуг
Foto: Sceneweb.fr

НАНСИ - Српски модни дизајнер и костимограф Александар Протић креирао је костиме за представу савремениг плеса „А Фолиа“, премијерно изведену синоћ у Националној Опери Лорен у француском граду Нанси.

Протић је навео да је његова улога у комапнији балета - а за чији је цио ансамбл креирао костиме, резулат

вишегодишње сарадње са једним од интернационално најистакнутијих португалских кореографа млађе генерације, Марком да Силва Фереиром.

Фереирина „А Фолиа“ ће у Националној Опери Лорраине чији су темељи постављени 1758. године, а кроз чија врата у сезони продје скоро 100.000 гледалаца свих узраста и још више туриста, према речима Протића до 12. марта имати још три изводјења пре одласка на турнеју.

Протић коиј већ четврт вијека живи и ради између Београда и Лисабона гдје редовно представља своје колекције на лисабонској недјељи моде, наводи да Фереира представљеном кореографијом приказује несвакидашње елементе којима обилује фолиа - оригинални, разигран облик португалског етно плеса из 15. вијека који су првобитно изводили пастри, и да их преводи и прави паралелу са игром и атмосфером ноćних клубова данашњице.

Протић наводи да са Марком Да Силва Фереиром сарађује од 2020. када је радио костиме за његову представу „Корпос де Баил” (Тела плеса) за Национални балет Португала.

„Радили смо и на представи 'Фантасие Минор' француског Кореографског Националног Центра Цаен као и на 'Царкаса' (Каркаса-Скелет, структура) која је од премијерног изводјена у градском позоришту Кампу Алегре, Порто, у октобру 2022. године на свјетској турнеји“, навео је Протић који дуже од двије деценије сарађује са већином најистакнутијих португалских кореографа, како млађе тако и старије генерације.

Протић је такодје и предавач и професор Модног Дизајна на Факултету Дигиталних Уметности у Београду, Универзитета Метрополитан, гдје је заједно са колегама увео новине и осавременио начин студирања Модног Дизајна по угледу на интернационалне школе дизајна на којима су и сами имали прилике да студирају и предају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана