Inuiti traže odštetu za neuspjeli društveni eksperiment

Srna
Foto: skrinšot

KOPENHAGEN- Šestoro starosjedilaca stanovnika Grenlanda, koja su kao djeca odvedeni u Dansku u okviru neuspjelog društvenog eksperimenta 1951. godine, zahtevaju odštetu od danske države.

Inuiti, sada u svojim 70-im, su preživjeli članovi grupe od 22 djece koja su uklonjena iz svojih domova da bi se školovala kao „mali Danci“.

Kada su se kasnije vratili na Grenland, smješteni su u sirotište i mnogi više nisu vidjeli svoje porodice.

Šestoro preživjelih traži po 28.200 funti (37.800 dolara), kaže njihov advokat.

Danske vlasti do sada nisu dale javne komentare o ovom pitanju.

Prošle godine, danski premijer Mete Frederiksen se zvanično izvinila u ime svoje zemlje.

„Ne možemo da promijenimo ono što se dogodilo. Ali možemo da preuzmemo odgovornost i izvinimo se onima za koje je trebalo da brinemo, ali nismo uspjeli to da uradimo“, rekla je ona.

Jedno od djece, Helene Tizen, koja je ispričala svoju priču 2015. godine, rekla je da izvinjenje znači sve.

Grenland je autonomna teritorija u okviru Kraljevine Danske i oslanja se na Kopenhagen za upravljanje valutom, spoljnim odnosima i odbranom, kao i obezbjeđivanje velike godišnje subvencije.

Danske vlasti odlučile su 1951. godine da jedan od načina da se modernizuje Grenland bude stvaranje novog tipa Grenlanđanina.

Od nastavnika i sveštenika je zatraženo da identifikuju djecu koja bi mogla da se prevaspitaju i da im daju „bolji život“ u kontinentalnoj Danskoj, a zatim da se vrate da budu uzori za odnose Grenlanda i Danske.

Mnoge porodice su bile nevoljne, ali su neke ipak popustile, i u maju 1951. godine iz Nuka je isplovio brod „MS Disko“ sa 22 djece na njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana