Инуити траже одштету за неуспјели друштвени експеримент

Срна
Foto: скриншот

КОПЕНХАГЕН- Шесторо старосједилаца становника Гренланда, која су као дјеца одведени у Данску у оквиру неуспјелог друштвеног експеримента 1951. године, захтевају одштету од данске државе.

Инуити, сада у својим 70-им, су преживјели чланови групе од 22 дјеце која су уклоњена из својих домова да би се школовала као „мали Данци“.

Када су се касније вратили на Гренланд, смјештени су у сиротиште и многи више нису видјели своје породице.

Шесторо преживјелих тражи по 28.200 фунти (37.800 долара), каже њихов адвокат.

Данске власти до сада нису дале јавне коментаре о овом питању.

Прошле године, дански премијер Мете Фредериксен се званично извинила у име своје земље.

„Не можемо да промијенимо оно што се догодило. Али можемо да преузмемо одговорност и извинимо се онима за које је требало да бринемо, али нисмо успјели то да урадимо“, рекла је она.

Једно од дјеце, Хелене Тизен, која је испричала своју причу 2015. године, рекла је да извињење значи све.

Гренланд је аутономна територија у оквиру Краљевине Данске и ослања се на Копенхаген за управљање валутом, спољним односима и одбраном, као и обезбјеђивање велике годишње субвенције.

Данске власти одлучиле су 1951. године да један од начина да се модернизује Гренланд буде стварање новог типа Гренланђанина.

Од наставника и свештеника је затражено да идентификују дјецу која би могла да се преваспитају и да им дају „бољи живот“ у континенталној Данској, а затим да се врате да буду узори за односе Гренланда и Данске.

Многе породице су биле невољне, али су неке ипак попустиле, и у мају 1951. године из Нука је испловио брод „МС Диско“ са 22 дјеце на њему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана