Džonatan- kornjača stara skoro dva vijeka

GS
Foto: 9gag

Jedan od najudaljenijih ostrva svijeta, Sveta Helena, dom je najstarije kornjače na svijetu.

Riječ je o kornjači nazvanoj Džonatan, koja ima 190 godina. Ova kornjača je ujedno i najpoznatiji stanovnik ostrva, a zbog svoje starosti je našla mjesto u Ginisvoj knjizi rekorda.

Vjeruje se da se Džonatan izlegao 1832. godine te da je poklonjenSir Williamu Grey-Wilsonu, koji je kasnije postao guverner Svete Helene. Kornjača je stigla na ovo strvo sa Sejšela 1882. godine.

Džonatan bi mogao biti i stariji od 200 godina, jer niko ne zna tačan datum kada se izlegao. Dokaz o njegovoj starosti su fotografije nastale između 1882. i 1886. godine, a na njima se vidi da je Džonatan potpuno odrastao te da uživa u vrtovima rezidencije guvernera Svete Helene, gdje je proveo najveći dio svog života, prenosi portal Kliks.

Titula najstarije kornjače svijeta prethodno je pripadala Tu'i Malili, kornjači koja je bila stara 188 godina. Nju je kraljevskoj porodici Tonge poklonio britanski istraživač, kapetan Džejms Kuk 1777. godine. Tu'i Malila je uginula 1965. godine.

Svijet se tokom Džonatanovog života značajno promijenio, prva osoba je fotografisana 1838. godine, sijalica je izmišljena 1878. godine, a prvi let je obavljen 1903. godine. Nil Armstrog i Baz Aldrin su 1969. godine postali prvi ljudi koji su kročili na Mjesec. Nastanak interneta ne treba ni spominjati.

Međutim, Džonatan se za dva vijeka nije promijenio, i dalje je fokusiran na spavanje, jelo i parenje. Njegovi čuvari ga hrane rukom jer je zbog starosti oslijepio, a takođe nema čulo mirisa. Međutim, odlično čuje i reaguje na glas. S njim žive još tri velike kornjače, David, Ema i Fred. Džonatan najviše voli jesti kupus, mrkve, jabuke i sezonsko voće.

Uprkos starosti, ova kornjača je relativno dobrog zdravlja i prava ja je zvijezda na otoku Sveta Helena u Južnom Atlantiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana