Џонатан- корњача стара скоро два вијека

ГС
Foto: 9gag

Један од најудаљенијих острва свијета, Света Хелена, дом је најстарије корњаче на свијету.

Ријеч је о корњачи названој Џонатан, која има 190 година. Ова корњача је уједно и најпознатији становник острва, а због своје старости је нашла мјесто у Гинисвој књизи рекорда.

Вјерује се да се Џонатан излегао 1832. године те да је поклоњенSir Williamu Grey-Wilsonu, који је касније постао гувернер Свете Хелене. Корњача је стигла на ово стрво са Сејшела 1882. године.

Џонатан би могао бити и старији од 200 година, јер нико не зна тачан датум када се излегао. Доказ о његовој старости су фотографије настале између 1882. и 1886. године, а на њима се види да је Џонатан потпуно одрастао те да ужива у вртовима резиденције гувернера Свете Хелене, гдје је провео највећи дио свог живота, преноси портал Кликс.

Титула најстарије корњаче свијета претходно је припадала Ту'и Малили, корњачи која је била стара 188 година. Њу је краљевској породици Тонге поклонио британски истраживач, капетан Џејмс Кук 1777. године. Ту'и Малила је угинула 1965. године.

Свијет се током Џонатановог живота значајно промијенио, прва особа је фотографисана 1838. године, сијалица је измишљена 1878. године, а први лет је обављен 1903. године. Нил Армстрог и Баз Алдрин су 1969. године постали први људи који су крочили на Мјесец. Настанак интернета не треба ни спомињати.

Међутим, Џонатан се за два вијека није промијенио, и даље је фокусиран на спавање, јело и парење. Његови чувари га хране руком јер је због старости ослијепио, а такође нема чуло мириса. Међутим, одлично чује и реагује на глас. С њим живе још три велике корњаче, Давид, Ема и Фред. Џонатан највише воли јести купус, мркве, јабуке и сезонско воће.

Упркос старости, ова корњача је релативно доброг здравља и права ја је звијезда на отоку Света Хелена у Јужном Атлантику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана