"Dekatlon" stopira prodaju kanua jer ih migranti sve češće koriste

Srna
"Dekatlon" stopira prodaju kanua jer ih migranti sve češće koriste

PARIZ - Maloprodajni lanac sportske opreme "Dekatlon" saopštio je da više neće prodavati kanue u svojim prodavnicama u sjevernoj Francuskoj jer migranti koji pokušavaju da pređu u Englesku sve više koriste ta laka plovila.

-S obzirom na trenutni kontekst, kupovina kanua više neće biti moguća u prodavnicama „Dekatlon“ u Kaleu i Gran-Santu, nedaledko od Dankerka - saopštili su iz kompanije.

Dva grada gledaju na moreuz Dover, koji je najuža tačka u Lamanšu. Hiljade migranata koristi ovo mjesto posljednjih godina da pređu opasno putovanje morem od 34 kilometra od Francuske do Velike Britanije.

"Dekatlon" navodi da se mali broj tih čamaca kupuje za njihovu prvobitnu sportsku svrhu.

U saopštenju se ističe da bi čamci mogli da se iskoriste za prelazak Lamanša, te da bi kao rezultat toga bili ugroženi životi ljudi.

-Posvećeni smo tome da svoje klijente nikada ne izložimo riziku prilikom korišćenja naših proizvoda, bez obzira na okolnosti - saopštila je kompanija.

Inicijativa da se kanui uklone sa polica potekla je iz samih prodavnica, a podržala ju je centrala. Međutim, "Dekatlon" će nastaviti da prodaje ova plovila putem interneta i u drugim svojim prodavnicama širom Francuske.

Prošlog četvrtka, dva kanua su pronađena da plutaju u kanalu u blizini Kalea, dok su dva migranta spasena iz vode. Sljedećeg dana prijavljeno je da su još tri osobe nestale nakon što su kanuima pokušale da stignu do Engleske.

Tenzije između Londona i Pariza su visoke nakon što je rekordan broj migranata – 1.185 – prešao Lamanš prije nedjelju dana.

Britanija je saopštila da je "neprihvatljivo" što je Francuska pustila toliko ljudi da se provuku, ali je francuska vlada insistirala da oni "nisu ni njeni saradnici ni pomoćnici" i okrivila je krijumčare i britansko tržište rada za povećan broj prelazaka, jer je Britanija sada privačna ljudima koji žele da "rade po niskoj cijeni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana