"Декатлон" стопира продају кануа јер их мигранти све чешће користе

Срна
"Декатлон" стопира продају кануа јер их мигранти све чешће користе

ПАРИЗ - Малопродајни ланац спортске опреме "Декатлон" саопштио је да више неће продавати кануе у својим продавницама у сјеверној Француској јер мигранти који покушавају да пређу у Енглеску све више користе та лака пловила.

-С обзиром на тренутни контекст, куповина кануа више неће бити могућа у продавницама „Декатлон“ у Калеу и Гран-Санту, недаледко од Данкерка - саопштили су из компаније.

Два града гледају на мореуз Довер, који је најужа тачка у Ламаншу. Хиљаде миграната користи ово мјесто посљедњих година да пређу опасно путовање морем од 34 километра од Француске до Велике Британије.

"Декатлон" наводи да се мали број тих чамаца купује за њихову првобитну спортску сврху.

У саопштењу се истиче да би чамци могли да се искористе за прелазак Ламанша, те да би као резултат тога били угрожени животи људи.

-Посвећени смо томе да своје клијенте никада не изложимо ризику приликом коришћења наших производа, без обзира на околности - саопштила је компанија.

Иницијатива да се кануи уклоне са полица потекла је из самих продавница, а подржала ју је централа. Међутим, "Декатлон" ће наставити да продаје ова пловила путем интернета и у другим својим продавницама широм Француске.

Прошлог четвртка, два кануа су пронађена да плутају у каналу у близини Калеа, док су два мигранта спасена из воде. Сљедећег дана пријављено је да су још три особе нестале након што су кануима покушале да стигну до Енглеске.

Тензије између Лондона и Париза су високе након што је рекордан број миграната – 1.185 – прешао Ламанш прије недјељу дана.

Британија је саопштила да је "неприхватљиво" што је Француска пустила толико људи да се провуку, али је француска влада инсистирала да они "нису ни њени сарадници ни помоћници" и окривила је кријумчаре и британско тржиште рада за повећан број прелазака, јер је Британија сада привачна људима који желе да "раде по ниској цијени".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана