Beč će 2026. dobiti potpuno automatizovanu liniju podzemne željeznice

GS
Foto: Johannes Zinner

Beč će od 2026. sa novom linijom metroa U5 dobiti prvu potpuno automatizovanu liniju podzemne željeznice. U sklopu priprema za potpuno automatski rad linije U5, trenutno je u toku modernizacija prethodne dionice rute U2, između Karlsplatza i Schottentora.

Na stanicama Karlsplatz, Museumsquartier, Volkstheater i Rathaus biće postavljeno ukupno 144 peronskih paravan vrata i 16.000 kvadratnih metara staklenih površina, saopštile su gradske vlasti.

"Ugradnjom prvih peronskih paravan vrata, postepeno se približavamo budućnosti bečke podzemne željeznice. Potpuno automatski rad javnog prevoza značiće još više udobnosti i pouzdanosti za putnike u budućnosti", rekao je član gradske vlade zadužen za javna preduzeća Peter Hanke.

Građevinski tim će u narednih nekoliko mjeseci postaviti ukupno 144 platformskih vrata između stanica Karlsplatza i Rathausa. Kao priprema, rubovi platforme su morali biti ojačani ili obnovljeni.

Sa automatizovanim radom vozovi će mogu voziti neometano i time još pouzdanije. Kada voz stigne i zaustavi se direktno ispred velikih vrata perona, putnici vrata mogu otvoriti pritiskom na dugme za ulazak u voz, saopštile su vlasti Beča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana