Беч ће 2026. добити потпуно аутоматизовану линију подземне жељезнице

ГС
Foto: Johannes Zinner

Беч ће од 2026. са новом линијом метроа У5 добити прву потпуно аутоматизовану линију подземне жељезнице. У склопу припрема за потпуно аутоматски рад линије У5, тренутно је у току модернизација претходне дионице руте У2, између Karlsplatza и Schottentora.

На станицама Karlsplatz, Museumsquartier, Volkstheater и Rathaus биће постављено укупно 144 перонских параван врата и 16.000 квадратних метара стаклених површина, саопштиле су градске власти.

"Уградњом првих перонских параван врата, постепено се приближавамо будућности бечке подземне жељезнице. Потпуно аутоматски рад јавног превоза значиће још више удобности и поузданости за путнике у будућности", рекао је члан градске владе задужен за јавна предузећа Петер Ханке.

Грађевински тим ће у наредних неколико мјесеци поставити укупно 144 платформских врата између станица Karlsplatzа и Rathausа. Као припрема, рубови платформе су морали бити ојачани или обновљени.

Са аутоматизованим радом возови ће могу возити неометано и тиме још поузданије. Када воз стигне и заустави се директно испред великих врата перона, путници врата могу отворити притиском на дугме за улазак у воз, саопштиле су власти Беча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана