Beba rođena bez malog mozga proslavila prvi rođendan

Tanjug
Beba rođena bez malog mozga proslavila prvi rođendan

LONDON - Beba rođena bez malog mozga u Britaniji proslavila je danas prvi rođendan, nakon teške operacije na mozgu, prenio je Dejli Mejl.

Danijel Frejter iz Stoksona na Tisi rodila je bebu Koena u 36. nedjelji trudnoće, nakon čega je Koenu ugrađen takozvani šant, odnosno cijev koja služi da se ocijedi višak moždane tečnosti, koji izaziva veliki pritisak na mozak.

Frejterovoj je u 20. nedjelji trudnoće rečeno da razmisli o abortusu, pošto je na ultrazvuku utvrđeno da beba ima težak slučaj hidrocefalusa, odnosno skupljanja viška moždane tečnosti, kao i da joj se nije razvio mali mozak, koji kontroliše motoričke sposobnosti i disanje.

-Sada mu sjajno ide i ima briljantnu koordinaciju pokreta ruku. Ljekari su mislili da neće ništa moći da radi. Rečeno nam je da će biti težak invalid i da će kratko živjeti, a sada neurolog koji prati njegovo stanje kaže da nevjerovatno napreduje i da nema problema sa refleksima -  rekla je Frejter.

Ona je rekla da je njen sin Koen, iako jednogodišnjak, na nivou razvoja šestomjesečnog deteta.

-Ne znamo da li će prohodati, vjerujem da hoće vremenom - rekla je ona.

Koen je odmah nakon rođenja počeo da diše, što je šokiralo ljekare.

Ubrzo je odlučeno da bude podvrgnut operaciji za ugradnju šanta, a nakon još jedne operacije stomaka pušten je kući, nakon sedam nedelja provedenih u bolnici.

Dva mjeseca nakon što je pušten iz bolnice, Koen je počeo da se smije.

-Može da se nasmiješi i igra se, što su vještine za koje su ljekari mislili da neće biti u mogućnosti da nauči - rekla je Frejterova i dodala da lekari očekuju da će se pojaviti još nekoliko invaliditeta kako Koen bude stariji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana