Беба рођена без малог мозга прославила први рођендан

Танјуг
Беба рођена без малог мозга прославила први рођендан

ЛОНДОН - Беба рођена без малог мозга у Британији прославила је данас први рођендан, након тешке операције на мозгу, пренио је Дејли Мејл.

Данијел Фрејтер из Стоксона на Тиси родила је бебу Коена у 36. недјељи трудноће, након чега је Коену уграђен такозвани шант, односно цијев која служи да се оциједи вишак мождане течности, који изазива велики притисак на мозак.

Фрејтеровој је у 20. недјељи трудноће речено да размисли о абортусу, пошто је на ултразвуку утврђено да беба има тежак случај хидроцефалуса, односно скупљања вишка мождане течности, као и да јој се није развио мали мозак, који контролише моторичке способности и дисање.

-Сада му сјајно иде и има бриљантну координацију покрета руку. Љекари су мислили да неће ништа моћи да ради. Речено нам је да ће бити тежак инвалид и да ће кратко живјети, а сада неуролог који прати његово стање каже да невјероватно напредује и да нема проблема са рефлексима -  рекла је Фрејтер.

Она је рекла да је њен син Коен, иако једногодишњак, на нивоу развоја шестомјесечног детета.

-Не знамо да ли ће проходати, вјерујем да хоће временом - рекла је она.

Коен је одмах након рођења почео да дише, што је шокирало љекаре.

Убрзо је одлучено да буде подвргнут операцији за уградњу шанта, а након још једне операције стомака пуштен је кући, након седам недеља проведених у болници.

Два мјесеца након што је пуштен из болнице, Коен је почео да се смије.

-Може да се насмијеши и игра се, што су вјештине за које су љекари мислили да неће бити у могућности да научи - рекла је Фрејтерова и додала да лекари очекују да ће се појавити још неколико инвалидитета како Коен буде старији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана