Zločini nad Srbima ostaju nekažnjeni

V. K.
Zločini nad Srbima ostaju nekažnjeni

Vlasenica - Predstavnik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Viktor Nuždić istakao je juče za “Glas Srpske” da se lica srpske nacionalnosti pred pravosuđem BiH optužuju za najteža krivična djela, što nije slučaj kada se radi o pripadnicima druga dva naroda, naglasivši da se tek mali procenat izrečenih kazni odnosi na zločine koji su počinjeni nad Srbima.

Nuždić je, nakon konferencije pod nazivom “Rad pravosudnih institucija i procesuiranje predmeta ratnih zločina”, koja je održana juče u Vlasenici, podsjetio da je još pred pravosuđem na nivou BiH veći broj Srba koji su optuženi za ratne zločine, te da su i najveće kazne izrečene Srbima.

- Lica srpske nacionalnosti se, generalno, optužuju za najteža krivična djela, koja uključuju komandnu odgovornost, a to su genocid i zločin protiv čovječnosti. U dosadašnjem radu je, s druge strane, u procesima gdje su Srbi bili žrtve, tek 13 odsto kazni izrečeno za te zločine - rekao je  Nuždić.

Na konferenciji su govorili i advokati Goran Petronijević i Miodrag Stojanović, koju su branili optužene Srbe u procesima pred Haškim tribunalom.

Prisutni su imali priliku da ih pitaju o postupcima, svjedočenjima, pripremama, te radu advokatskih timova.

Organizator konferencije bio je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, a Nuždić je istakao da su diskusije i pitanja koja su se mogla čuti u Vlasenici od koristi udruženjima, ali i pojedincima.

- Želja Centra je i bila da javnost dobije priliku da diskutuje o ovoj temi i pitanjima na koja trebaju odgovore. Nastavićemo da radimo na ovaj način jer, iako je dosta vremena prošlo, ne treba zaboraviti da je veliki broj predmeta još otvoren, da su procesi u toku, te da se očekuje potvrđivanje novih optužnica - zaključio je Nuždić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana