Злочини над Србима остају некажњени

В. К.
Злочини над Србима остају некажњени

Власеница - Представник Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Виктор Нуждић истакао је јуче за “Глас Српске” да се лица српске националности пред правосуђем БиХ оптужују за најтежа кривична дјела, што није случај када се ради о припадницима друга два народа, нагласивши да се тек мали проценат изречених казни односи на злочине који су почињени над Србима.

Нуждић је, након конференције под називом “Рад правосудних институција и процесуирање предмета ратних злочина”, која је одржана јуче у Власеници, подсјетио да је још пред правосуђем на нивоу БиХ већи број Срба који су оптужени за ратне злочине, те да су и највеће казне изречене Србима.

- Лица српске националности се, генерално, оптужују за најтежа кривична дјела, која укључују командну одговорност, а то су геноцид и злочин против човјечности. У досадашњем раду је, с друге стране, у процесима гдје су Срби били жртве, тек 13 одсто казни изречено за те злочине - рекао је  Нуждић.

На конференцији су говорили и адвокати Горан Петронијевић и Миодраг Стојановић, коју су бранили оптужене Србе у процесима пред Хашким трибуналом.

Присутни су имали прилику да их питају о поступцима, свједочењима, припремама, те раду адвокатских тимова.

Организатор конференције био је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, а Нуждић је истакао да су дискусије и питања која су се могла чути у Власеници од користи удружењима, али и појединцима.

- Жеља Центра је и била да јавност добије прилику да дискутује о овој теми и питањима на која требају одговоре. Наставићемо да радимо на овај начин јер, иако је доста времена прошло, не треба заборавити да је велики број предмета још отворен, да су процеси у току, те да се очекује потврђивање нових оптужница - закључио је Нуждић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана