Zatraženo produženje pritvora graničnom policajcu koji je za 20 evra ugrozio zdravlje ljudi

N. T.
Zatraženo produženje pritvora graničnom policajcu koji je za 20 evra ugrozio zdravlje ljudi

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora graničnom policajcu Raji Kikiću (57) kojeg sumnjiče da je za 20 evra na međunarodnom graničnom prelazu Brčko pustio da tri osobe iz Austrije uđu u BiH bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava.

- Prijedlog za produženje privora upućen je Sudu BiH iz razloga što je postupak osumnjičenog prouzrokovao uznemirenje i strah javnosti i građana zbog mogućih posljedica počinjenog krivičnog djela-saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Podsjetili su da osumnjičenog terete da je svojim postupkom ozbiljno ugrozio zdravlje građana BiH, puštajući tri mlađe osobe koje dolaze iz Austrije, kao jedne od zemalja sa intenzivnom transmisijom virusa  korona, bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava. 

- Pod istragom je zbog sumnje da je tražio i dobio dar, kako bi protivno zakonskim odredbama i mimo previđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na graničnom prelazu Brčko, pustio u BiH troje putnika koji su došli iz  Hrvatske. Ti putnici su  prethodno bili i u drugim zemljama - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Tri lica koja su došla 16. marta došla na prelaz Brčko posjedovali su  samo lične karte koje su pokazali osumnjičenom, pa je njima zbog toga, prema odluci Savjeta ministara o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, trebao biti zabranjen ili odbijen ulazak u BiH jer dolaze sa područja s intenzivnom transmisijom virusa korona.

Kikić je osumnjičen da je  vozaču vozila u kome su bila lica rekao da novac stavi u saobraćajnu dozvolu, što je on i učinio i u nju stavio  20 evra, a Kikić ih je pustio da uđu u BiH.

Tužilaštvo dodaje da se radilo o mlađim osobama sa intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, pa je navedenim postupkom osumnjičeni je prouzrokovao veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH.

Osobe koje su propuštene u BiH, su pronađene i nad njima je proveden postupak u skladu za uvedenim mjerama i odredbama o samoizolaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana