Затражено продужење притвора граничном полицајцу који је за 20 евра угрозио здравље људи

Н. Т.
Затражено продужење притвора граничном полицајцу који је за 20 евра угрозио здравље људи

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ затражило је продужење притвора граничном полицајцу Раји Кикићу (57) којег сумњиче да је за 20 евра на међународном граничном прелазу Брчко пустио да три особе из Аустрије уђу у БиХ без упућивања на било какав санитарни или здравствени преглед и без важећих путних исправа.

- Приједлог за продужење привора упућен је Суду БиХ из разлога што је поступак осумњиченог проузроковао узнемирење и страх јавности и грађана због могућих посљедица почињеног кривичног дјела-саопштило је Тужилаштво БиХ.

Подсјетили су да осумњиченог терете да је својим поступком озбиљно угрозио здравље грађана БиХ, пуштајући три млађе особе које долазе из Аустрије, као једне од земаља са интензивном трансмисијом вируса  корона, без упућивања на било какав санитарни или здравствени преглед и без важећих путних исправа. 

- Под истрагом је због сумње да је тражио и добио дар, како би противно законским одредбама и мимо превиђених здравствених и санитарних процедура, на граничном прелазу Брчко, пустио у БиХ троје путника који су дошли из  Хрватске. Ти путници су  претходно били и у другим земљама - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Три лица која су дошла 16. марта дошла на прелаз Брчко посједовали су  само личне карте које су показали осумњиченом, па је њима због тога, према одлуци Савјета министара о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ, требао бити забрањен или одбијен улазак у БиХ јер долазе са подручја с интензивном трансмисијом вируса корона.

Кикић је осумњичен да је  возачу возила у коме су била лица рекао да новац стави у саобраћајну дозволу, што је он и учинио и у њу ставио  20 евра, а Кикић их је пустио да уђу у БиХ.

Тужилаштво додаје да се радило о млађим особама са интензивним друштвеним контактима и кретањем, па је наведеним поступком осумњичени је проузроковао велику опасност по здравље и животе грађана БиХ.

Особе које су пропуштене у БиХ, су пронађене и над њима је проведен поступак у складу за уведеним мјерама и одредбама о самоизолацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана