Vukanović: Duboka zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori

Srna
Vukanović: Duboka zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori

BANjALUKA - Narodni poslanik Nebojša Vukanović (SDS) predložio je deklaraciju kojom Narodna skupština Republike Srpske izražava duboku zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori i učestalih primjera kršenja njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Obrazlažući prijedlog ovog dokumenta u parlamentu Republike Srpske, Vukanović je rekao da se u njemu osuđuju diskriminacija Srba u Crnoj Gori, koji su izopšteni iz gotovo svih sfera odlučivanja i upravljanja, a posebno sudski progoni političkih lidera Srba, zbog čega se pozivaju crnogorske vlasti na poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima iz 1950. godine.
- Osuđujemo napade na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori te iskazujemo protivljenje usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori i pokušajima oduzimanja imovine SPC u korist države i nezakonite, nepriznate, samozvane crnogorske pravoslavne crkve - istakao je Vukanović.

On je rekao da se u ovom dokumentu osuđuje i javno etiketiranje Srba kao navodnih neprijatelja Crne Gore, iako su Srbi kroz istoriju, posebno za vrijeme srpske dinastije Petrović-Njegoš, bili nosioci borbe i najzaslužniji za oslobođenje od vjekovnog ropstva kroz isticanje nezavisnosti Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. godine.

U deklaraciji se navodi i da pripadnici crnogorske manjine u Republici Srpskoj i BiH uživaju najveća manjinska prava i zaštitu, zbog čega se Crna Gora poziva da zaustavi progon Srba i da se prema njima ophodi na isti način kakvo je ophođenje prema Crnogorcima u Srpskoj i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana