Вукановић: Дубока забринутост због положаја Срба у Црној Гори

Срна
Вукановић: Дубока забринутост због положаја Срба у Црној Гори

БАЊАЛУКА - Народни посланик Небојша Вукановић (СДС) предложио је декларацију којом Народна скупштина Републике Српске изражава дубоку забринутост због положаја Срба у Црној Гори и учесталих примјера кршења њихових основних људских и грађанских права.

Образлажући приједлог овог документа у парламенту Републике Српске, Вукановић је рекао да се у њему осуђују дискриминација Срба у Црној Гори, који су изопштени из готово свих сфера одлучивања и управљања, а посебно судски прогони политичких лидера Срба, због чега се позивају црногорске власти на поштивање Европске конвенције о људским правима из 1950. године.
- Осуђујемо нападе на Српску православну цркву (СПЦ) и Митрополију црногорско-приморску у Црној Гори те исказујемо противљење усвајању Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори и покушајима одузимања имовине СПЦ у корист државе и незаконите, непризнате, самозване црногорске православне цркве - истакао је Вукановић.

Он је рекао да се у овом документу осуђује и јавно етикетирање Срба као наводних непријатеља Црне Горе, иако су Срби кроз историју, посебно за вријеме српске династије Петровић-Његош, били носиоци борбе и најзаслужнији за ослобођење од вјековног ропства кроз истицање независности Црне Горе на Берлинском конгресу 1878. године.

У декларацији се наводи и да припадници црногорске мањине у Републици Српској и БиХ уживају највећа мањинска права и заштиту, због чега се Црна Гора позива да заустави прогон Срба и да се према њима опходи на исти начин какво је опхођење према Црногорцима у Српској и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана