Vrijeme da se jevrejski svijet oduži Srpskoj

G.S.
Vrijeme da se jevrejski svijet oduži Srpskoj

Jerusalim - Vrijeme je da se jevrejski svijet oduži Republici Srpskoj, koja je najbolji prijatelj Izraela u Evropi, smatra kolumnista "Jerusalim posta" Majkl Frojnd.

Frojnd je u izdanju "Jerusalim posta" od nedjelje istakao i da najveći broj Izraelaca ne zna mnogo o Srpskoj, pa RS treba da doživi veće poštovanje od jevrejskog svijeta.

- Vrijeme je da jevrejski svijet pokaže više zahvalnosti za ove naše neopjevane prijatelje. Zbog principijelnog stava RS Izrael je uspio izvojevati jednu od najvažnijih diplomatskih pobjeda u posljednjih nekoliko godina. U novembru 2011, kada su palestinske vlasti tražile članstvo u UN kao suverena država odlučujući glas je pripadao BiH, ali zbog stava RS, koja nije podržala tu inicijativu i UN su na kraju odbile taj zahtjev - napisao je Frojnd. Govoreći u uređenju BiH, on je ocijenio da je ono zbunjujuće. Frojnd se osvrnuo i na zajedničko stradanje srpskog i jevrejskog naroda tokom Nezavisne Države Hrvatske (NDH), fokusirajući se na sistem logora smrti Jasenovac. Frojnd je nagovijestio u junu otvaranje Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci.

- Ako to nije pravo prijateljstvo, šta je onda? - naveo je Frojnd. On je naglasio sveobuhvatne napore ministra inostranih poslova Izraela Avigdora Libermana, te njegovog zamjenika Zeva Elkina, u davanju podrške dobrim odnosima sa Srpskom, ali je pozvao da se učini mnogo više u odnosima Izraela i jevrejskog svijeta sa Banjalukom i Srbima u RS u saradnji u oblasti turizma, trgovine i tehnologije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana