Вријеме да се јеврејски свијет одужи Српској

Г.С.
Вријеме да се јеврејски свијет одужи Српској

Јерусалим - Вријеме је да се јеврејски свијет одужи Републици Српској, која је најбољи пријатељ Израела у Европи, сматра колумниста "Јерусалим поста" Мајкл Фројнд.

Фројнд је у издању "Јерусалим поста" од недјеље истакао и да највећи број Израелаца не зна много о Српској, па РС треба да доживи веће поштовање од јеврејског свијета.

- Вријеме је да јеврејски свијет покаже више захвалности за ове наше неопјеване пријатеље. Због принципијелног става РС Израел је успио извојевати једну од најважнијих дипломатских побједа у посљедњих неколико година. У новембру 2011, када су палестинске власти тражиле чланство у УН као суверена држава одлучујући глас је припадао БиХ, али због става РС, која није подржала ту иницијативу и УН су на крају одбиле тај захтјев - написао је Фројнд. Говорећи у уређењу БиХ, он је оцијенио да је оно збуњујуће. Фројнд се осврнуо и на заједничко страдање српског и јеврејског народа током Независне Државе Хрватске (НДХ), фокусирајући се на систем логора смрти Јасеновац. Фројнд је наговијестио у јуну отварање Јеврејског културног центра у Бањалуци.

- Ако то није право пријатељство, шта је онда? - навео је Фројнд. Он је нагласио свеобухватне напоре министра иностраних послова Израела Авигдора Либермана, те његовог замјеника Зева Елкина, у давању подршке добрим односима са Српском, али је позвао да се учини много више у односима Израела и јеврејског свијета са Бањалуком и Србима у РС у сарадњи у области туризма, трговине и технологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана