Vlada Srpske za nabavku zaštitne opreme izdvaja 15 miliona KM

Srna
Vlada Srpske za nabavku zaštitne opreme izdvaja 15 miliona KM

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će za nabavku zaštitne opreme za borbu protiv virusa korona dovoljne za šest do sedam mjeseci biti izdvojeno oko 15 miliona KM.

Višković je istakao da Republika Srpska u ovom trenutku ima dovoljno zaštitne opreme za najmanje dva do tri mjeseca.

- Međutim, zbog najava mogućeg scenarija na jesen ne želimo da dođemo u poziciju da masku koja je danas nekoliko desetina feninga plaćamo po marku ili dvije, već želimo da na vrijeme snabdijemo Republiku Srpsku sa dovoljno zaštitne opreme - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je odluka o nabavci zaštitne opreme donesena juče na telefonskoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije, te naglasio da će kompletan postupak biti sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da će sve biti transparentno.

- Rekli smo da je okviran iznos 15 miliona KM, ali mi ćemo ići u sukcesivne nabavke, odnosno nećemo odjednom nabaviti opremu za cijeli iznos, nego ćemo nabavljati dovoljne količine kako bi u svakom trenutku imati zalihe za naredna tri mjeseca - objasnio je premijer Srpske.

Višković je poručio da će se u proces javnih nabavki krenuti odmah, da se u oktobru i novembru ne bi ponovio scenario sa početka pandemije kada se takva oprema nije mogla nabaviti bez obzira na novac.

Nezaposlenost

Radovan Višković rekao je da je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje u Republici Srpskoj, od 15. marta do 10. avgusta bez posla ostalo 10.440 radnika, dok je u istom period 9.199 novozaposlenih.

- Kad je riječ o ljudima koji su ostali bez posla, oko 4.000 je tehnološki i ekonomski višak, oko 4.000 su radnici koji su radili na određeno vrijeme. Ostalo su radnici koji su bez posla ostali sporazumnim raskidom radnog odnosa - izjavio je Višković.

Premijer Srpske izrazio je zahvalnost poslovnim subjektima koji su poštovali preporuke Vlade i uvažili sve mjere koje je Vlada preduzela da su danas ovakvi podaci.

Govoreći o zapošljavanju novih radnika u javnoj upravi, Višković je istakao da primljeni mogu biti samo radnici koji su neophodni da bi zamijenili nekog ko je otišao u penziju.

On je dodao da će sve vrste zloupotreba u javnom sektoru biti sankcionisane.

Prodaja objekta "Kosmosa"

Radovan Višković rekao je danas da je Vlada donijela odluku da skine hipoteku sa jednog objekta "Kosmosa", koju drži Poreska uprava Republike Srpske, kako bi se pomoglo ovom preduzeću.

- Riječ je o neperspektivnoj imovini, starom objektu površine oko 4.000 kvadrata. Ukoliko dođe do prodaje te imovine, 50 odsto prihoda od prodaje ide Investiciono-razvojnoj banci, a 50 odsto na račun "Kosmosa" - rekao je Višković.

Višković je istakao da bi "Kosmos" od dobijenih sredstava trebao da plati poreze i doprinose na plate radnike iz nekog prethodnog perioda.

- Ovdje nikako ne stoji teza da je to rasparčavanje "Kosmosa". Naprosto, ocijenili smo da je to u ovom trenutku pomoć Vlade za opstanak ovog preduzeća i njegov dalji razvoj - naveo je Višković.

On je podsjetio da se u kontinuitetu vode razgovori sa ozbiljnim ruskim kompanijama koje su zainteresovane da ulažu u "Kosmos".

- Pandemija virusa korona nas je u tome usporila, ali mi ostajemo na tom fonu. Zbog toga je ova odluka Vlade o pomoći žKosmosuž i privredi Republike Srpske - poručio je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana