Влада Српске за набавку заштитне опреме издваја 15 милиона КМ

Срна
Влада Српске за набавку заштитне опреме издваја 15 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће за набавку заштитне опреме за борбу против вируса корона довољне за шест до седам мјесеци бити издвојено око 15 милиона КМ.

Вишковић је истакао да Република Српска у овом тренутку има довољно заштитне опреме за најмање два до три мјесеца.

- Међутим, због најава могућег сценарија на јесен не желимо да дођемо у позицију да маску која је данас неколико десетина фенинга плаћамо по марку или двије, већ желимо да на вријеме снабдијемо Републику Српску са довољно заштитне опреме - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је одлука о набавци заштитне опреме донесена јуче на телефонској сједници Републичког штаба за ванредне ситуације, те нагласио да ће комплетан поступак бити спроведен у складу са Законом о јавним набавкама и да ће све бити транспарентно.

- Рекли смо да је оквиран износ 15 милиона КМ, али ми ћемо ићи у сукцесивне набавке, односно нећемо одједном набавити опрему за цијели износ, него ћемо набављати довољне количине како би у сваком тренутку имати залихе за наредна три мјесеца - објаснио је премијер Српске.

Вишковић је поручио да ће се у процес јавних набавки кренути одмах, да се у октобру и новембру не би поновио сценарио са почетка пандемије када се таква опрема није могла набавити без обзира на новац.

Незапослeност

Радован Вишковић рекао је да је, према подацима Завода за запошљавање у Републици Српској, од 15. марта до 10. августа без посла остало 10.440 радника, док је у истом период 9.199 новозапослених.

- Кад је ријеч о људима који су остали без посла, око 4.000 је технолошки и економски вишак, око 4.000 су радници који су радили на одређено вријеме. Остало су радници који су без посла остали споразумним раскидом радног односа - изјавио је Вишковић.

Премијер Српске изразио је захвалност пословним субјектима који су поштовали препоруке Владе и уважили све мјере које је Влада предузела да су данас овакви подаци.

Говорећи о запошљавању нових радника у јавној управи, Вишковић је истакао да примљени могу бити само радници који су неопходни да би замијенили неког ко је отишао у пензију.

Он је додао да ће све врсте злоупотреба у јавном сектору бити санкционисане.

Продаја објекта "Космоса"

Радован Вишковић рекао је данас да је Влада донијела одлуку да скине хипотеку са једног објекта "Космоса", коју држи Пореска управа Републике Српске, како би се помогло овом предузећу.

- Ријеч је о неперспективној имовини, старом објекту површине око 4.000 квадрата. Уколико дође до продаје те имовине, 50 одсто прихода од продаје иде Инвестиционо-развојној банци, а 50 одсто на рачун "Космоса" - рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да би "Космос" од добијених средстава требао да плати порезе и доприносе на плате раднике из неког претходног периода.

- Овдје никако не стоји теза да је то распарчавање "Космоса". Напросто, оцијенили смо да је то у овом тренутку помоћ Владе за опстанак овог предузећа и његов даљи развој - навео је Вишковић.

Он је подсјетио да се у континуитету воде разговори са озбиљним руским компанијама које су заинтересоване да улажу у "Космос".

- Пандемија вируса корона нас је у томе успорила, али ми остајемо на том фону. Због тога је ова одлука Владе о помоћи жКосмосуж и привреди Републике Српске - поручио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана