Usvojena informacija o obavezama iz procesa pridruživanja EU

Srna
Usvojena informacija o obavezama iz procesa pridruživanja EU

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2019. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima EU.

U informaciji je dat prikaz aktivnosti koje su sprovedene u dijelu izrade i tehničke finalizacije odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za izradu Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Cilj informacije jeste pružanje Vladi i Narodnoj skupštini Srpske sveobuhvatnog pregleda ostvarenih rezultata, ali i nastupajućih obaveza u svim segmentima procesa pridruživanja BiH EU.

To uključuje politike integrisanja, odnosno sprovođenja neposrednih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te drugih relevantnih dokumenata, preko usklađivanja zakonodavstva Republike Srpske sa pravnom tekovinom EU i praksom i standardima Savjeta Evrope, do procesa sprovođenja projekata finansiranih iz sredstava pomoći EU u okviru prve i druge komponente i drugih donatorskih sredstava koja su na raspolaganju BiH i Srpskoj.

U dokumentu su i podaci o sprovedenim pripremama za sprovođenje programa pretpristupne pomoći u periodu 2021–2027. godine /IPA 3/ i održanim obukama i edukacijama u oblasti evropskih integracija.

Informacija sadrži i pregled realizovanih aktivnosti i ocjenu Evropske komisije o pitanju obezbjeđenja neophodnih standarda u kontekstu očuvanja bezviznog režima za državljane BiH u šengenskom prostoru tokom 2019. godine, navodi se u saopštenju.

Usvojeni dokument sadrži i pregled statusa rezolucija Evropskog parlamenta iz 2019. godine koje su se odnosile na BiH, podatke o usklađivanju zakonodavstva Republike Srpske sa pravnom tekovinom EU, pregled aktivnosti koje su sprovedene u oblasti realizacije fondova EU, informacije o procesu jezičke, stručne i pravne redakture propisa Republike Srpske za potrebe procesa evropskih integracija i pregled realizacije obuka u oblasti evropskih integracija u 2019. godini.

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas i Informaciju o planu raspodjele sredstava za sprovođenje Programa za djecu u godini pred polazak u školu i zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede sredstva za sprovođenje predškolskog programa pripreme za djecu u godini pred polazak u školu u ukupnom iznosu od 404.611 KM.

Program će biti realizovan od 2. marta do 29. maja u 40 predškolskih ustanova, i to u 37 javnih i tri privatne predškolske ustanove, te u 78 osnovnih škola.

"Osim toga, u program će biti uključeno dvoje djece predškolskog uzrasta koja se nalaze na bolničkom liječenju u Banjaluci, a program će biti organizovan i u Roditeljskoj kući za djecu koja borave u ovoj ustanovi. U ovaj tromjesečni predškolski program biće uključeno 4.279 ili 45 odsto djece od ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred", navodi se u saopštenju.

Program za djecu u godini pred polazak u školu predstavlja podršku djetetu u pogledu fizičkog zdravlja i fizičke zrelosti, kognitivnog razvoja, socijalne zrelosti i emocionalne stabilnosti pružanjem osnovnih znanja koja će se nadograđivati u školi, sticanjem radnih navika, razvijanjem ljubavi prema učenju, osposobljavanjem za samostalan i kreativan rad, razvijanjem osjećaja odgovornosti, međusobne tolerancije i učenje pravila ponašanja u grupi.

"Ovaj program predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj djece kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje i, kao posebna mjera, osim toga što podstiče kvalitetan razvoj djeteta i što olakšava početak obaveznog školovanja, pruža roditeljima podršku u njihovoj roditeljskoj ulozi", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je Program za djecu u godini pred polazak u školu posebno značajan u ruralnim, manje pristupačnim sredinama, ali i u urbanim sredinama koje nemaju predškolsku ustanovu.

Od 2011. godine, Programom za djecu u godini pred polazak u školu obuhvaćeno je 37.629 djece u 1.628 vaspitnih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana