Усвојена информација о обавезама из процеса придруживања ЕУ

Срна
Усвојена информација о обавезама из процеса придруживања ЕУ

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током 2019. године, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Републике Српске прописима ЕУ.

У информацији је дат приказ активности које су спроведене у дијелу израде и техничке финализације одговора на додатна питања из Упитника Европске комисије за израду Мишљења о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Циљ информације јесте пружање Влади и Народној скупштини Српске свеобухватног прегледа остварених резултата, али и наступајућих обавеза у свим сегментима процеса придруживања БиХ ЕУ.

То укључује политике интегрисања, односно спровођења непосредних обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, те других релевантних докумената, преко усклађивања законодавства Републике Српске са правном тековином ЕУ и праксом и стандардима Савјета Европе, до процеса спровођења пројеката финансираних из средстава помоћи ЕУ у оквиру прве и друге компоненте и других донаторских средстава која су на располагању БиХ и Српској.

У документу су и подаци о спроведеним припремама за спровођење програма претприступне помоћи у периоду 2021–2027. године /ИПА 3/ и одржаним обукама и едукацијама у области европских интеграција.

Информација садржи и преглед реализованих активности и оцјену Европске комисије о питању обезбјеђења неопходних стандарда у контексту очувања безвизног режима за држављане БиХ у шенгенском простору током 2019. године, наводи се у саопштењу.

Усвојени документ садржи и преглед статуса резолуција Европског парламента из 2019. године које су се односиле на БиХ, податке о усклађивању законодавства Републике Српске са правном тековином ЕУ, преглед активности које су спроведене у области реализације фондова ЕУ, информације о процесу језичке, стручне и правне редактуре прописа Републике Српске за потребе процеса европских интеграција и преглед реализације обука у области европских интеграција у 2019. години.

Влада Републике Српске прихватила је данас и Информацију о плану расподјеле средстава за спровођење Програма за дјецу у години пред полазак у школу и задужила Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да обезбиједе средства за спровођење предшколског програма припреме за дјецу у години пред полазак у школу у укупном износу од 404.611 КМ.

Програм ће бити реализован од 2. марта до 29. маја у 40 предшколских установа, и то у 37 јавних и три приватне предшколске установе, те у 78 основних школа.

"Осим тога, у програм ће бити укључено двоје дјеце предшколског узраста која се налазе на болничком лијечењу у Бањалуци, а програм ће бити организован и у Родитељској кући за дјецу која бораве у овој установи. У овај тромјесечни предшколски програм биће укључено 4.279 или 45 одсто дјеце од укупног броја дјеце која у септембру треба да крену у први разред", наводи се у саопштењу.

Програм за дјецу у години пред полазак у школу представља подршку дјетету у погледу физичког здравља и физичке зрелости, когнитивног развоја, социјалне зрелости и емоционалне стабилности пружањем основних знања која ће се надограђивати у школи, стицањем радних навика, развијањем љубави према учењу, оспособљавањем за самосталан и креативан рад, развијањем осјећаја одговорности, међусобне толеранције и учење правила понашања у групи.

"Овај програм представља значајан допринос стварању повољнијих услова за велики број дјеце којима је ускраћено стимулативно и повољно окружење за развој и учење и, као посебна мјера, осим тога што подстиче квалитетан развој дјетета и што олакшава почетак обавезног школовања, пружа родитељима подршку у њиховој родитељској улози", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да је Програм за дјецу у години пред полазак у школу посебно значајан у руралним, мање приступачним срединама, али и у урбаним срединама које немају предшколску установу.

Од 2011. године, Програмом за дјецу у години пред полазак у школу обухваћено је 37.629 дјеце у 1.628 васпитних група.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана