U Srpskoj još 72 slučaja virusa korona, dvoje preminulo

GS
U Srpskoj još 72 slučaja virusa korona, dvoje preminulo

BANjALUKA – Zaraza virusom korona u Republici Srpskoj u protekla 24 časa potvrđena je kod 72 osobe, a Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja.

Saopštio je to direktor Instituta Branislav Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Preminuli su muškarcci srednje i starije životne dobi iz Teslića i Gradiške.

Dodao je da je u ovom periodu obavljeno testiranje 510   laboratorijskih uzoraka.

Najviše novozaraženih, njih 29 je iz Banjaluke, pet osoba je iz Bijeljine, po četiri iz Gradiške i Doboja, po tri su iz Srpca i Čelinca, po dvije iz Višegrada, Gacka, Zvornika, Kneževa, Prnjavora, Stanara, Teslića i Foče i po jedna osoba je iz Bileće, Dervente, Istočne Ilidže, Kozarske Dubice, Laktaša, Lopara, Prijedora i Čajniča.

Od ukupnog broja zaraženih, 47 su muškarci, a 25 žene, od kojih je 19 mlađe, 46 srednje i sedam osoba starije životne dobi.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 9.048 slučaja virusa korona, a preminule su ukupno 296 osobe. Do sada se oporavilo 6.030 osoba, a testirano je ukupno 77.205.
Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 171 - u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 58, a u opštim bolnicama 113.
Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.659 osoba, a nadzor je završen kod njih 59.053.

Zeljković je naglasio da je u Srpskoj i dalje nepovoljna epidemiološka situacija izazvana pojavom virusa korona, odnosno da je primjetna određena stabilizacija, ali da se tim ne može biti zadovoljno.

Zeljković je ukazao da i dalje najveći problem kada je riječ o širenju virusa predstavljaju privatne zabave, ali i kafići i vjerski događaji.

Ponovio je da su građani obavezni da se jave nadležnom ljekaru u slučaju pojave nekih od simptoma, te da ostanu kod kuće dok ljekar ne odredi da li je potrebno testiranje ili samo liječenje.

Zeljković je naglasio da je glavni cilj da se smanji broj novozaraženih.

- Svako ko ima simptome može biti potencijalno zarazan, te lako prenijeti virus ako je pozitivan. Isto tako, ukoliko roditelj ima dijete sa simptomima, ne treba da dolazi na posao i obrnuto - rekao je Zeljković.

On je pozvao građane da se u narednom periodu posebno pridržavaju epidemioloških mjera, jer predstoji ružno vrijeme i sve će duži biti boravak lica u zatvorenom.

Zeljković je naveo da će se na današnjem sastanku sa predstavnicima Ministarstva za visoko obrazovanje, naučnotehnološki razvoj i informaciono društvo Srpske biti definisane preporuke za početak rada visokoškolskih ustanova, kako bi se što sigurnije krenulo u novu akademsku godinu.

- Na kraju septembra ćemo sumirati i situaciju u osnovnim i srednjim školama, te na osnovu toga dati preporuke, kao i određene korekcije ukoliko bude neophodno ili uvođenje dodatnih mjera - rekao je Zeljković.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević istakla je da je nova preporuka za nošenje maski u školama za vrijeme časa nastala na bazi sagledavanja svih faktora koji su procjenjivani u prethodnih mjesec dana, te s obzirom da je zabilježen povećan broj potvrđenih slučajeva kod djece školskog uzrasta, te drugih faktora.

- Vjerujemo da je ovo preporuka koja će nam donijeti rezultate na više polja, jer nošenjem maski u učionicama ćemo značajno uticati i na broj izolacija i karantina u koja se djeca upućuju, jer je nošenje maske važan faktor prilikom procjene epidemiološke situacije - rekla je Devićeva.

Ona je dodala da podaci pokazuju da je u prethodnom periodu smanjen broj pozitivnih lica starije životne dobi, dok je povećan broj mlađih, jer je povećana njihova mobilnost u zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana