U Salkićevoj glavi rat još traje

Darko Momić
U Salkićevoj glavi rat još traje

BANjALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske i funkcioner SDA Ramiz Salkić ponovo je gurnuo prst u oko Republici Srpskoj i preko famoznog Savjeta potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda poslao niz ružnih, huškačkih i nebuloznih poruka.

Pomenuti Savjet potpredsjednika RS koji je formiran u oktobru prošle godine i čine ga 44 člana, uglavnom funkcionera SDA ili bliska ovoj stranci, u srijedu je na on-lajn sjednici kojom je predsjedavao Salkić usvojio 11 zaključaka. Najsporniji su oni kojima traže da se izjednače nadležnosti Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao i nadležnosti predsjednika i potpredsjednika u Srpskoj i FBiH.

Pored toga, tzv. Salkićev Savjet pozvao je na izborni inženjering, jer je apelovao na građane da se registruju i glasaju u Srebrenici i drugim mjestima u RS, a jedan od nebuloznih zaključaka je onaj u kojem se navodi da je “ćirilica dio pisanog nasljeđa bosanskog jezika”.

Politikolog Vojislav Savić kaže da je uloga Savjeta potpredsjednika Republike Srpske u našem političkom životu zaista marginalna, čak i ako se ne ulazi u meritum njegovog vrlo sumnjivog sastava i problematične svrhe sa kojom je osnovan.

- Svi zaključci tog neformalnog tijela nisu ništa više nego gomila floskula koje se ponavljaju godinama i na koje se Salkić pretplatio skoro na dnevnoj bazi, a koje postanu intenzivnije kako se primiče kampanja - kaže Savić.

On dodaje da mu je žao što se javnost u Srpskoj uopšte mora baviti retrogradnim i zaostalim stavovima, kojima nije mjesto u 2020. godini.

- Rat je odavno prošao, ali u glavama ljudi kao što je Salkić izgleda neće nikada. Nijedan od tih 11 zaključaka nije ni teorijski, ni logički ni pravno održiv i njihova jedina uloga jeste propaganda i promocija ratnohuškačkih ideja - kaže Savić.

Takvo mišljenje dijeli i politikolog Ljubinko Jović koji kaže da je Salkićeva retorika samo nastavak dugogodišnjeg diskursa koji on zastupa. On ističe da je zahtjev za izjednačavanje položaja predsjednika i potpredsjednika u Republici Srpskoj i FBiH u najmanju ruku neumjesan.

- Predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske se biraju direktno, dok ih u FBiH bira parlament. Samim time što se ne biraju na isti način jasno je da nemaju ni politički, ni pravno istu snagu. Što se tiče položaja Vijeća naroda RS, ta institucija je zadužena za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i tu njegova funkcija prestaje. Vijeće naroda nije nikakav drugi dom Narodne skupštine kao što pokušavaju da nametnu - kaže Jović. On ističe da je priča oko donošenja zakona o zabrani negiranja genocida obična farsa.

- Zabraniti nekome da slobodno iznosi svoje mišljenje u 21. vijeku je van svake pameti. Na kraju krajeva, takav zakon se ne bi mogao sprovesti, jer ne bi imao podrške u narodu - kaže Jović.

Ćirilica

Ljubinko Jović kaže da na tvrdnje da je “ćirilica dio pisanog nasljeđa bosanskog jezika” ne treba trošiti riječi.

- Vratimo se samo malo nazad u istoriju pa ćemo vidjeti da bosanski jezik nije nikada postojao. Ćirilica je zaista istorijski dio nasljeđa BiH, ali kroz povelju Kulina bana, a ne onako kako zamišlja Ramiz Salkić - kaže Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana