У Салкићевој глави рат још траје

Дарко Момић
У Салкићевој глави рат још траје

БАЊАЛУКА - Потпредсједник Републике Српске и функционер СДА Рамиз Салкић поново је гурнуо прст у око Републици Српској и преко фамозног Савјета потпредсједника РС из реда бошњачког народа послао низ ружних, хушкачких и небулозних порука.

Поменути Савјет потпредсједника РС који је формиран у октобру прошле године и чине га 44 члана, углавном функционера СДА или блиска овој странци, у сриједу је на он-лајн сједници којом је предсједавао Салкић усвојио 11 закључака. Најспорнији су они којима траже да се изједначе надлежности Дома народа ФБиХ и Вијећа народа РС, као и надлежности предсједника и потпредсједника у Српској и ФБиХ.

Поред тога, тзв. Салкићев Савјет позвао је на изборни инжењеринг, јер је апеловао на грађане да се региструју и гласају у Сребреници и другим мјестима у РС, а један од небулозних закључака је онај у којем се наводи да је “ћирилица дио писаног насљеђа босанског језика”.

Политиколог Војислав Савић каже да је улога Савјета потпредсједника Републике Српске у нашем политичком животу заиста маргинална, чак и ако се не улази у меритум његовог врло сумњивог састава и проблематичне сврхе са којом је основан.

- Сви закључци тог неформалног тијела нису ништа више него гомила флоскула које се понављају годинама и на које се Салкић претплатио скоро на дневној бази, а које постану интензивније како се примиче кампања - каже Савић.

Он додаје да му је жао што се јавност у Српској уопште мора бавити ретроградним и заосталим ставовима, којима није мјесто у 2020. години.

- Рат је одавно прошао, али у главама људи као што је Салкић изгледа неће никада. Ниједан од тих 11 закључака није ни теоријски, ни логички ни правно одржив и њихова једина улога јесте пропаганда и промоција ратнохушкачких идеја - каже Савић.

Такво мишљење дијели и политиколог Љубинко Јовић који каже да је Салкићева реторика само наставак дугогодишњег дискурса који он заступа. Он истиче да је захтјев за изједначавање положаја предсједника и потпредсједника у Републици Српској и ФБиХ у најмању руку неумјесан.

- Предсједник и потпредсједници Републике Српске се бирају директно, док их у ФБиХ бира парламент. Самим тиме што се не бирају на исти начин јасно је да немају ни политички, ни правно исту снагу. Што се тиче положаја Вијећа народа РС, та институција је задужена за заштиту виталних националних интереса и ту његова функција престаје. Вијеће народа није никакав други дом Народне скупштине као што покушавају да наметну - каже Јовић. Он истиче да је прича око доношења закона о забрани негирања геноцида обична фарса.

- Забранити некоме да слободно износи своје мишљење у 21. вијеку је ван сваке памети. На крају крајева, такав закон се не би могао спровести, јер не би имао подршке у народу - каже Јовић.

Ћирилица

Љубинко Јовић каже да на тврдње да је “ћирилица дио писаног насљеђа босанског језика” не треба трошити ријечи.

- Вратимо се само мало назад у историју па ћемо видјети да босански језик није никада постојао. Ћирилица је заиста историјски дио насљеђа БиХ, али кроз повељу Кулина бана, а не онако како замишља Рамиз Салкић - каже Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана