U ponedjeljak sporazumi o saradnji: u 29 opština i gradova Srpske biće izgrađeno više od 400 stanova

Srna
U ponedjeljak sporazumi o saradnji: u 29 opština i gradova Srpske biće izgrađeno više od 400 stanova

SARAJEVO - U Sarajevu će u ponedjeljak, 27. januara, biti potpisani sporazumi o saradnji sa 29 opština i gradova u Republici Srpskoj na sprovođenju projekta stambenog zbrinjavanja BiH u okviru Regionalnog stambenog programa za potprojekat BiH pet u vrijednosti 21,5 miliona KM.

U okviru ovog potprojekta, sredstvima obezbijeđenim iz donacija Fonda Regionalnog stambenog programa, biće izgrađeno 550 stambenih jedinica za potrebe lokalne integracije i povratka izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, od čega 433 u Republici Srpskoj i 117 u Federaciji BiH.

Sporazumi će u 12.00 časova u zgradi parlamenta BiH biti potpisani sa načelnicima i gradonačelnicima Banjaluke, Berkovića, Bratunca, Čajniča, Foče, Gacka, Gradiške, Han Pijeska, Kalinovika, Kostajnice, Kozarske Dubice, Laktaša, Ljubinja, Milića, Nevesinja, Novog Grada, Novog Goražda, Osmaka, Pala, Prijedora, Rogatice, Rudog, Sokoca, Srebrenice, Trebinja, Trnova, Višegrada, Vlasenice i Zvornika, najavljeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sporazume će u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministra potpisati zamjenik ministra Dževad Mahmutović, a Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije vršilac dužnosti direktora Marko Aćić.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu u BiH će do kraja programa biti obezbijeđeno ukupno 3.200 stamenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike.

Do sada je završeno 1.500 stambenih jedinica, od kojih 1.100 kuća i 400 stanova.

Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 predviđen je tokom perioda 2020-2022. godine.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa donatori su do sada izdvojili 287 miliona evra, od čega se 64,5 miliona evra odnosi na projekte u BiH.

EU je najveći donator sa učešćem od 234 miliona evra, nakon čega slijede SAD sa 24 miliona, Njemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, kao i nekoliko druhih zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat UN za izbjeglice /UNHCR/, OEBS i Razvojna banka Savjeta Evrope. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana