У понедјељак споразуми о сарадњи: у 29 општина и градова Српске биће изграђено више од 400 станова

Srna
У понедјељак споразуми о сарадњи: у 29 општина и градова Српске биће изграђено више од 400 станова

САРАЈЕВО - У Сарајеву ће у понедјељак, 27. јануара, бити потписани споразуми о сарадњи са 29 општина и градова у Републици Српској на спровођењу пројекта стамбеног збрињавања БиХ у оквиру Регионалног стамбеног програма за потпројекат БиХ пет у вриједности 21,5 милиона КМ.

У оквиру овог потпројекта, средствима обезбијеђеним из донација Фонда Регионалног стамбеног програма, биће изграђено 550 стамбених јединица за потребе локалне интеграције и повратка избјеглица, расељених лица и повратника, од чега 433 у Републици Српској и 117 у Федерацији БиХ.

Споразуми ће у 12.00 часова у згради парламента БиХ бити потписани са начелницима и градоначелницима Бањалуке, Берковића, Братунца, Чајнича, Фоче, Гацка, Градишке, Хан Пијеска, Калиновика, Костајнице, Козарске Дубице, Лакташа, Љубиња, Милића, Невесиња, Новог Града, Новог Горажда, Осмака, Пала, Приједора, Рогатице, Рудог, Сокоца, Сребренице, Требиња, Трнова, Вишеграда, Власенице и Зворника, најављено је из Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Споразуме ће у име Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министра потписати замјеник министра Џевад Махмутовић, а Републичког секретаријата за расељена лица и миграције вршилац дужности директора Марко Аћић.

Захваљујући Регионалном стамбеном програму у БиХ ће до краја програма бити обезбијеђено укупно 3.200 стамених јединица за угрожене избјеглице, расељена лица и повратнике.

До сада је завршено 1.500 стамбених јединица, од којих 1.100 кућа и 400 станова.

Завршетак обнове и изградње преосталих 1.700 предвиђен је током периода 2020-2022. године.

За финансирање стамбених пројеката и подршку у спровођењу програма донатори су до сада издвојили 287 милиона евра, од чега се 64,5 милиона евра односи на пројекте у БиХ.

ЕУ је највећи донатор са учешћем од 234 милиона евра, након чега слиједе САД са 24 милиона, Њемачка, Норвешка, Швајцарска, Италија, Данска, Турска, као и неколико друхих земаља.

Снажну подршку програму дају Високи комесаријат УН за избјеглице /УНХЦР/, ОЕБС и Развојна банка Савјета Европе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана