Terorizam i organizovani kriminal finansira se od ilegalne trgovine umjetninama

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO - O nestalim umjetničkim djelima u BiH, a traga se za njih 179, trebalo bi da vode računa institucije u zemlji, jer se u svijetu od sredstava ilegalne trgovine umjetninama finansira organizovani kriminal, a prije svega terorizam, istaknuto je na konferenciji za novinare povodom okruglog stola i izložbe "Nestala umjetnička djela u BiH".

Dženan Jusufović iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama rekao je da BiH, kao i ostale zemlje u regionu, imaju problema sa "funkcionisanjem, odnosno nefunkcionisanjem granica".

On je istakao da je potrebno da BiH formira jedinstvenu bazu podataka nestalih umjetnina, jer trenutno samo Centar ima bazu, te dodao da je u zemlji potrebno urediti zakonodavstvo, da bi se obavezale institucije, koje u svojim fundusima posjeduju umjetnine, da vrše njihov popis.

"To je osnova, da bi se i sama baza dopunila", naglasio je Jusufović, te dodao da je potrebno formirati i specijalizovanu jedinicu policije, koja bi bila kontak tačka za BiH, kada su u pitanju nestala umjetnička djela. Prema njegovim riječima, u BiH se vrše nelegalna iskopavanja kulturnog blaga zemlje, a odvija se i nelegalna trgovina preko interneta, tako da se nestala umjetnička djela iz BiH nalaze po čitavom svijetu. "Centar je radio edukacije i obuke sa sudijama, tužiocima, te pripadnicima Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, kao i drugih organizacija, koje se bave pitanjem bezbjednosti“, istakao je Jusufović.

Govoreći o izložbi, on je naveo da je ona koncipirana i govori o umjetničkim djelima nestalim u različitim vremenskim periodima – prije posljednjeg rata, u ratu, te u današnjem periodu. Borislav Spasojević iz Međunarodnog republikanskog instituta rekao je da bi nadležne institucije u BiH problem nestalih umjetnina trebalo da "adresiraju na pravi način".

"Imamo rezoluciju UN iz 2018. godine koja poziva na formiranje specijalnih policijskih tijela koja bi se bavila problemom ukradenih umjetničkih djela", naveo je Spasojević, te istakao da se to još uvijek nije desilo, kao i da se nada da će to biti urađeno. Kada je u pitanju zaštita kulturnog nasljeđa u BiH, on je naveo da ovaj institut radi sa predstavnicima parlamenata i izvršnim vlastima na svim nivoima, kako bi se uredila zakonska regulativa ove problematike. Šef Misije OEBS-a u BiH Ketrin Kavalek istakla je da kulturna imovina i umjetnine predstavljaju sastavni dio kulturnogi istorijskog nasljeđa društva, te izrazila žaljenje što su danas mnoga umjetnička djela i predmeti od kulturnog i istorijskog značaja u BiH nestala. Prema njenim riječima, policijske agencije u BiH trebaju dodatna sredstva i kapacitete, kako bi mogle djelotvorno vršiti istrage ove vrste krivičnih djela i kako bi mogle vratiti ukradenu imovinu i umjetnine.

"Fokus rada Misije OEBS-a u BiH je da podrži njene institucije, kako bi mogle poboljšati bezbjednost na granici i upravljanje njom, uključujući širenje i podizanje svijesti, kao i specijalizovana obuka", istakla je Kavalekova. Ona je naglasila da sve ovo igra ključnu ulogu u bavljenju i rješavanju ilegalne trgovine kulturnom imovinom i krivičnim djelima koja su vezana za to, te dodala da BiH treba hitno da implementira međunarodne i evropske standarde zaštite kultirnih dobara i umjetničkih djela.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović istakao je da bi se nestalim umjetničkim djelima iz zemlje trebale baviti institucije BiH, jer je riječ o bezbjednosnom pitanju. On kaže da BiH ima svoje nacionalne spomenike, a neki od njih su ukradeni i nalaze se na Interpolovoj listi, a jedan je slika Đoke Mazalića "Magdalena", koja se, kako kaže "nalazi u Srbiji".

"Ovoj slici je u Srbiji neznatno promijenjeno ime i ona je registrovana kao njeno nacionalno blago. Iako Interpol potražuje ovu sliku, iako se zna gdje je, institucije u BiH ne reaguju", istakao je Magazinović. On je rekao da se Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara proglašava nenadležnim, te dodao da ostale nadležne institucije u zemlji "ne rade puno toga". "Ne govorimo ovdje samo o umjetnosti, već i o poštivanju sebe i svoje tradicije i zemlje u cjelini", istakao je Magazinović.

Okrugli sto i izložbu organizovali su Centar protiv krijumčarenja umjetninama, Centar za kulturu iz Tuzle, grupa poslanika Parlamentarne skupštine BiH, u saradnji sa Međunarodnim republikanskim instititutom, te uz podršku Misije OEBS-a u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana