Тероризам и организовани криминал финансира се од илегалне трговине умјетнинама

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - О несталим умјетничким дјелима у БиХ, а трага се за њих 179, требало би да воде рачуна институције у земљи, јер се у свијету од средстава илегалне трговине умјетнинама финансира организовани криминал, а прије свега тероризам, истакнуто је на конференцији за новинаре поводом округлог стола и изложбе "Нестала умјетничка дјела у БиХ".

Џенан Јусуфовић из Центра против кријумчарења умјетнинама рекао је да БиХ, као и остале земље у региону, имају проблема са "функционисањем, односно нефункционисањем граница".

Он је истакао да је потребно да БиХ формира јединствену базу података несталих умјетнина, јер тренутно само Центар има базу, те додао да је у земљи потребно уредити законодавство, да би се обавезале институције, које у својим фундусима посједују умјетнине, да врше њихов попис.

"То је основа, да би се и сама база допунила", нагласио је Јусуфовић, те додао да је потребно формирати и специјализовану јединицу полиције, која би била контак тачка за БиХ, када су у питању нестала умјетничка дјела. Према његовим ријечима, у БиХ се врше нелегална ископавања културног блага земље, а одвија се и нелегална трговина преко интернета, тако да се нестала умјетничка дјела из БиХ налазе по читавом свијету. "Центар је радио едукације и обуке са судијама, тужиоцима, те припадницима Граничне полиције БиХ и Управе за индиректно опорезивање, као и других организација, које се баве питањем безбједности“, истакао је Јусуфовић.

Говорећи о изложби, он је навео да је она конципирана и говори о умјетничким дјелима несталим у различитим временским периодима – прије посљедњег рата, у рату, те у данашњем периоду. Борислав Спасојевић из Међународног републиканског института рекао је да би надлежне институције у БиХ проблем несталих умјетнина требало да "адресирају на прави начин".

"Имамо резолуцију УН из 2018. године која позива на формирање специјалних полицијских тијела која би се бавила проблемом украдених умјетничких дјела", навео је Спасојевић, те истакао да се то још увијек није десило, као и да се нада да ће то бити урађено. Када је у питању заштита културног насљеђа у БиХ, он је навео да овај институт ради са представницима парламената и извршним властима на свим нивоима, како би се уредила законска регулатива ове проблематике. Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетрин Кавалек истакла је да културна имовина и умјетнине представљају саставни дио културноги историјског насљеђа друштва, те изразила жаљење што су данас многа умјетничка дјела и предмети од културног и историјског значаја у БиХ нестала. Према њеним ријечима, полицијске агенције у БиХ требају додатна средства и капацитете, како би могле дјелотворно вршити истраге ове врсте кривичних дјела и како би могле вратити украдену имовину и умјетнине.

"Фокус рада Мисије ОЕБС-а у БиХ је да подржи њене институције, како би могле побољшати безбједност на граници и управљање њом, укључујући ширење и подизање свијести, као и специјализована обука", истакла је Кавалекова. Она је нагласила да све ово игра кључну улогу у бављењу и рјешавању илегалне трговине културном имовином и кривичним дјелима која су везана за то, те додала да БиХ треба хитно да имплементира међународне и европске стандарде заштите култирних добара и умјетничких дјела.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић истакао је да би се несталим умјетничким дјелима из земље требале бавити институције БиХ, јер је ријеч о безбједносном питању. Он каже да БиХ има своје националне споменике, а неки од њих су украдени и налазе се на Интерполовој листи, а један је слика Ђоке Мазалића "Магдалена", која се, како каже "налази у Србији".

"Овој слици је у Србији незнатно промијењено име и она је регистрована као њено национално благо. Иако Интерпол потражује ову слику, иако се зна гдје је, институције у БиХ не реагују", истакао је Магазиновић. Он је рекао да се Министарство иностраних послова у Савјету министара проглашава ненадлежним, те додао да остале надлежне институције у земљи "не раде пуно тога". "Не говоримо овдје само о умјетности, већ и о поштивању себе и своје традиције и земље у цјелини", истакао је Магазиновић.

Округли сто и изложбу организовали су Центар против кријумчарења умјетнинама, Центар за културу из Тузле, група посланика Парламентарне скупштине БиХ, у сарадњи са Међународним републиканским инстититутом, те уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана