Strazbur presudio u korist Fate Orlović iz Konjević Polja: Predsjednik suda osporio uklanjanje crkve

Darko Momić
Strazbur presudio u korist Fate Orlović iz Konjević Polja: Predsjednik suda osporio uklanjanje crkve

Banjaluka - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je juče konačnu odluku u predmetu “Fata Orlović i drugi protiv BiH”, kojom se nalaže uklanjanje pravoslavne crkve sa zemlje Fate Orlović u Konjević Polju na području opštine Bratunac.

Ova odluka donesena je glasovima šestoro sudija, dok je predsjednik suda Jon Fridrik Kjelbro izdvojio mišljenje, osporavajući dio presude u kojem se navodi da BiH mora da obezbijedi uklanjanje crkve najkasnije u roku od tri mjeseca.

- Slažem se s presudom osim u dijelu koji kaže “da tužena država mora obezbijediti uklanjanje crkve sa zemlje podnosioca prijave u roku od tri mjeseca od dana kada presuda postane pravosnažna”. Smatram da je ta mjera problematična, jer ne uzima u obzir da se ovaj slučaj ne odnosi samo na spor između podnosioca zahtjeva i tužene države, već i poseban spor između podnosilaca zahtjeva i privatne treće strane, odnosno Srpske pravoslavne crkvene opštine Drinjača, koja nije stranka u postupku pred sudom - naveo je sudija Kjelbro.

Da ovaj slučaj nije uključivao interese SPCO Drinjača, navodi on dalje, ne bih imao problema da sud naredi vraćanje zemljišta.

- Ali u ovom slučaju postoji spor između privatnih strana sa sukobljenim zahtjevima i interesima, a sud je u ovom slučaju odlučio na štetu jedne od strana, koja kao što je spomenuto, nije zastupljena pred sudom. To smatram vrlo problematičnim - navodi sudija Kjelbro.

Po mom mišljenju, navodi dalje, ono što je sud mogao i trebao učiniti u ovom predmetu je navesti uklanjanje crkve i povratak predmetne imovine ili alternativno plaćanje naknade jednake stvarnoj vrijednosti predmetne zemlje.

Prema tvrdnjama nekoliko pravnika koji su insistirali na anonimnosti, pored toga što presuda ima politički karakter, ona ima i kardinalnih propusta, kao što je odredba o plaćanju naknade podnosiocima zahtjeva.

- U presudi se navodi da je BiH dužna obavezno platiti na ime materijalne odštete 5.000 evra prvom podnosiocu inicijative, tj. Fati Orlović i po 2.000 evra ostalim podnosiocima. Prema zakonu, naknada se može isplatiti samo vlasnicima zemlje, a to su Fata Orlović i njeni sinovi, a ne svih 14 podnosilaca inicijative. Po tom principu moglo se navesti koliko hoćete podnosilaca inicijative i svima bi morala da bude plaćena naknada - objašnjavaju naši sagovornici.

O političkom karakteru presude najbolje svjedoči jučerašnje saopštenje SDA, izdato čim je objavljena vijest o presudi, u kojem ova stranka tvrdi da odluka suda “predstavlja konačnu pravnu potvrdu činjenice da vlasti RS ugrožavaju osnovna prava Fate Orlović”.

Crkva u Konjević Polju izgrađena je 1998. godine nakon što je zemljište eksproprisano u korist Crkvene opštine Drinjača, a spor u ovom predmetu traje od 1999. godine, kada je Komisija za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica utvrdila da Fata Orlović i njena porodica imaju pravo na vraćanje imovine.

Orlović

Fata Orlović koja je juče od sarajevskih novinara saznala za presudu suda iz Strazbura rekla je da “nema ništa protiv crkve, već protiv toga što je nelegalno izgrađeno na njenoj vlastitoj zemlji”.

- Neću da postoji pred mojim vratima, jer nikada tu nije bila. Ovolika zemlja, ovolika Bosna, a eto da mora biti u mom dvorištu. To je bruka za sve - kazala je Fata Orlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana