Стразбур пресудио у корист Фате Орловић из Коњевић Поља: Предсједник суда оспорио уклањање цркве

Дарко Момић
Стразбур пресудио у корист Фате Орловић из Коњевић Поља: Предсједник суда оспорио уклањање цркве

Бањалука - Европски суд за људска права у Стразбуру донио је јуче коначну одлуку у предмету “Фата Орловић и други против БиХ”, којом се налаже уклањање православне цркве са земље Фате Орловић у Коњевић Пољу на подручју општине Братунац.

Ова одлука донесена је гласовима шесторо судија, док је предсједник суда Јон Фридрик Кјелбро издвојио мишљење, оспоравајући дио пресуде у којем се наводи да БиХ мора да обезбиједи уклањање цркве најкасније у року од три мјесеца.

- Слажем се с пресудом осим у дијелу који каже “да тужена држава мора обезбиједити уклањање цркве са земље подносиоца пријаве у року од три мјесеца од дана када пресуда постане правоснажна”. Сматрам да је та мјера проблематична, јер не узима у обзир да се овај случај не односи само на спор између подносиоца захтјева и тужене државе, већ и посебан спор између подносилаца захтјева и приватне треће стране, односно Српске православне црквене општине Дрињача, која није странка у поступку пред судом - навео је судија Кјелбро.

Да овај случај није укључивао интересе СПЦО Дрињача, наводи он даље, не бих имао проблема да суд нареди враћање земљишта.

- Али у овом случају постоји спор између приватних страна са сукобљеним захтјевима и интересима, а суд је у овом случају одлучио на штету једне од страна, која као што је споменуто, није заступљена пред судом. То сматрам врло проблематичним - наводи судија Кјелбро.

По мом мишљењу, наводи даље, оно што је суд могао и требао учинити у овом предмету је навести уклањање цркве и повратак предметне имовине или алтернативно плаћање накнаде једнаке стварној вриједности предметне земље.

Према тврдњама неколико правника који су инсистирали на анонимности, поред тога што пресуда има политички карактер, она има и кардиналних пропуста, као што је одредба о плаћању накнаде подносиоцима захтјева.

- У пресуди се наводи да је БиХ дужна обавезно платити на име материјалне одштете 5.000 евра првом подносиоцу иницијативе, тј. Фати Орловић и по 2.000 евра осталим подносиоцима. Према закону, накнада се може исплатити само власницима земље, а то су Фата Орловић и њени синови, а не свих 14 подносилаца иницијативе. По том принципу могло се навести колико хоћете подносилаца иницијативе и свима би морала да буде плаћена накнада - објашњавају наши саговорници.

О политичком карактеру пресуде најбоље свједочи јучерашње саопштење СДА, издато чим је објављена вијест о пресуди, у којем ова странка тврди да одлука суда “представља коначну правну потврду чињенице да власти РС угрожавају основна права Фате Орловић”.

Црква у Коњевић Пољу изграђена је 1998. године након што је земљиште експроприсано у корист Црквене општине Дрињача, а спор у овом предмету траје од 1999. године, када је Комисија за имовинске захтјеве расељених лица и избјеглица утврдила да Фата Орловић и њена породица имају право на враћање имовине.

Орловић

Фата Орловић која је јуче од сарајевских новинара сазнала за пресуду суда из Стразбура рекла је да “нема ништа против цркве, већ против тога што је нелегално изграђено на њеној властитој земљи”.

- Нећу да постоји пред мојим вратима, јер никада ту није била. Оволика земља, оволика Босна, а ето да мора бити у мом дворишту. То је брука за све - казала је Фата Орловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана