Štrahe: Važno je baviti se prošlošću i dići glas na nepravdu kao onu na Kosmetu

Tanjug
Štrahe: Važno je baviti se prošlošću i dići glas na nepravdu kao onu na Kosmetu

BEČ- Važno je baviti se prošlošću i dizati svoj glas tamo gdje se događa nepravda, kao na Kosovu, ali živimo u društvu u kojem treba strahovati kada iskazujete svoje mišljenje, istakao je lider liste "Tim HC Štrahe", nekadašnji austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe.

Štrahe je, u sinoćnjem razgovoru sa bečkim Srbima, povodom predizborne kampanje pred bečke izbore zakazane za 11. oktobar, rekao da u ratu, a tako i na tlu bivše Jugoslavije, ne može nikada postojati samo jedan krivac.

Ocijenio je da bi sjever Kosova trebalo da pripadne Srbima, i rekao da mu je jako krivo što međunarodna zajednica ne uzima u obzir i interese Srba.

Na pitanje šta misli o davanju statusa manjine srpskoj zajednici u Austriji, Štrahe je naglasio da se uvek borio da Srpska pravoslavna crkva (SPC) bude priznata crkva u Austriji, ali da ne smatra da treba proširivati broj nacionalne manjine.

- Etničke zajednice nisu manjine već migranti. Status manjine su dobili oni narodi koji su bili dio monarhije. Ako otvorimo to pitanje to će značiti da jednog dana moramo dati status manjine i turskoj zajednici, a to ne želimo, jer bi to izazvalo probleme - objasnio je on.

Izrazio je uvjerenje da u Austriji svi građani uživaju sva prava, a da, nakon uspješnog procesa integracije, dobijanjem državljanstva dobijaju mogućnost da uživaju sva prava i obaveze.

Nakon što je Štrahe izneo svoje stavove prisutni su imali priliku da mu postave pitanje, pri čemu je većina imala veze sa ličnim problemima.

Štrahe, koji je usljed afere „Ibica", maja prošle godine morao podnijeti ostavku na sve političke funkcije, kaže da je "odlučio da se vrati u politiku pošto je vidio da mnogo toga ide u pogrešnom smjeru".

Na skupu u organizaciji Petra Kneževića osvrnuo se na aktuelnu situaciju usled pandemije virusa korona, kazavši da je zbog zatvaranja društva na hiljade ljudi, koji su godinama radili i nešto izgradili, dospelo na ivicu egzistencije.

Što se stranaca tiče, Štrahe je podvukao da nikada nije bio ksenofob, kao što su mu protivnici pripisivali.

- Nisam nikada razlikovao ljude po tome da li su stranci ili Austrijanci, po porijeklu, vjeri ili nečemu drugom. Uvijek sam govorio da je moj lajt-princip ono što je rekao Viktor Frankl, a to je da postoje dvije rase - dobri i loši ljudi. A dobrih i loših ima u svakom narodu - podvukao je on.

Ukazao je da na listi kandidata ima visokopozicionirane Srbe, kao što je Zoran Kovačević, ali i Austrijance drugog porijekla.

- Mi smo građanska lista koja ljude sudi po tome da li su dobri ili loši, a ne po porijeklu - podvukao je on te podsjetio da su prave Bečlije nekadašnji imigranti koji su dolazili iz svih krajeva nekadašnje monarhije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana