Штрахе: Важно је бавити се прошлошћу и дићи глас на неправду као ону на Космету

Танјуг
Штрахе: Важно је бавити се прошлошћу и дићи глас на неправду као ону на Космету

БЕЧ- Важно је бавити се прошлошћу и дизати свој глас тамо гдје се догађа неправда, као на Косову, али живимо у друштву у којем треба страховати када исказујете своје мишљење, истакао је лидер листе "Тим ХЦ Штрахе", некадашњи аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе.

Штрахе је, у синоћњем разговору са бечким Србима, поводом предизборне кампање пред бечке изборе заказане за 11. октобар, рекао да у рату, а тако и на тлу бивше Југославије, не може никада постојати само један кривац.

Оцијенио је да би сјевер Косова требало да припадне Србима, и рекао да му је јако криво што међународна заједница не узима у обзир и интересе Срба.

На питање шта мисли о давању статуса мањине српској заједници у Аустрији, Штрахе је нагласио да се увек борио да Српска православна црква (СПЦ) буде призната црква у Аустрији, али да не сматра да треба проширивати број националне мањине.

- Етничке заједнице нису мањине већ мигранти. Статус мањине су добили они народи који су били дио монархије. Ако отворимо то питање то ће значити да једног дана морамо дати статус мањине и турској заједници, а то не желимо, јер би то изазвало проблеме - објаснио је он.

Изразио је увјерење да у Аустрији сви грађани уживају сва права, а да, након успјешног процеса интеграције, добијањем држављанства добијају могућност да уживају сва права и обавезе.

Након што је Штрахе изнео своје ставове присутни су имали прилику да му поставе питање, при чему је већина имала везе са личним проблемима.

Штрахе, који је услјед афере „Ибица", маја прошле године морао поднијети оставку на све политичке функције, каже да је "одлучио да се врати у политику пошто је видио да много тога иде у погрешном смјеру".

На скупу у организацији Петра Кнежевића осврнуо се на актуелну ситуацију услед пандемије вируса корона, казавши да је због затварања друштва на хиљаде људи, који су годинама радили и нешто изградили, доспело на ивицу егзистенције.

Што се странаца тиче, Штрахе је подвукао да никада није био ксенофоб, као што су му противници приписивали.

- Нисам никада разликовао људе по томе да ли су странци или Аустријанци, по поријеклу, вјери или нечему другом. Увијек сам говорио да је мој лајт-принцип оно што је рекао Виктор Франкл, а то је да постоје двије расе - добри и лоши људи. А добрих и лоших има у сваком народу - подвукао је он.

Указао је да на листи кандидата има високопозициониране Србе, као што је Зоран Ковачевић, али и Аустријанце другог поријекла.

- Ми смо грађанска листа која људе суди по томе да ли су добри или лоши, а не по поријеклу - подвукао је он те подсјетио да су праве Бечлије некадашњи имигранти који су долазили из свих крајева некадашње монархије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана