Srbi u FBiH da se udruže u zajednicu opština

Agencije
Srbi u FBiH da se udruže u zajednicu opština

Beograd - Očuvanje srpskog identiteta i jedinstva zajednički je zadatak svih Srba u regionu, istaknuto je juče u Beogradu na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, kojoj su prisustvovali predstavnici Republike Srpske i drugih Srba iz regiona.

Potpredsjednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević istakao je da je država Srbija matica svih Srba u dijaspori i regionu, da brine o njima ma gdje da žive, te da veza sa njima mora biti jaka, stalna i neraskidiva.

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik rekao je da položaj Srba u FBiH nije zadovoljavajući i trebalo bi im, tamo gdje su većina, dati pravo da formiraju zajednice opština, po uzoru na opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

Krajišnik je kazao da Srbi u četiri federalne opštine - Grahovo, Drvar, Glamoč i Petrovac, gdje čine većinu, mnoga prava ne mogu da ostvare.

- Bolje rečeno, ne dozvoljava im se da ta prava ostvare. Osjećaju se kao drugorazredni građani. Mi iz Asocijacije se zalažemo za pravo formiranja zajednice opština, gdje bi se te četiri opštine mogle udružiti. Treba im dati  mogućnost da sami o sebi odlučuju - naglašava Krajišnik.

Načelnik Drvara Goran Broćeta, komentarišući Krajišnikov prijedlog, rekao je da bi formiranjem zajednice srpskih opština u FBiH bili unaprijeđeni uslovi i kvalitet života srpskih povratnika.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac predložio je na sjednici Odbora za dijasporu dva zaključka. Jednim se predlaže da Skupština Srbije jednom godišnje razmatra informaciju o implementaciji Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a drugim da razmotri periodične izvještaje visokog predstavnika o BiH i da o zaključcima u vezi s tim izvještajima obavijesti Savjet bezbjednosti UN.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta  BiH Mladen Bosić rekao je da je cilj svih Srba u regionu da Srbija bude što stabilnija i ekonomski što jača. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana