Срби у ФБиХ да се удруже у заједницу општина

Агенције
Срби у ФБиХ да се удруже у заједницу општина

Београд - Очување српског идентитета и јединства заједнички је задатак свих Срба у региону, истакнуто је јуче у Београду на сједници Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, којој су присуствовали представници Републике Српске и других Срба из региона.

Потпредсједник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић истакао је да је држава Србија матица свих Срба у дијаспори и региону, да брине о њима ма гдје да живе, те да веза са њима мора бити јака, стална и нераскидива.

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник рекао је да положај Срба у ФБиХ није задовољавајући и требало би им, тамо гдје су већина, дати право да формирају заједнице општина, по узору на општине са већинским српским становништвом на Косову и Метохији.

Крајишник је казао да Срби у четири федералне општине - Грахово, Дрвар, Гламоч и Петровац, гдје чине већину, многа права не могу да остваре.

- Боље речено, не дозвољава им се да та права остваре. Осјећају се као другоразредни грађани. Ми из Асоцијације се залажемо за право формирања заједнице општина, гдје би се те четири општине могле удружити. Треба им дати  могућност да сами о себи одлучују - наглашава Крајишник.

Начелник Дрвара Горан Броћета, коментаришући Крајишников приједлог, рекао је да би формирањем заједнице српских општина у ФБиХ били унапријеђени услови и квалитет живота српских повратника.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац предложио је на сједници Одбора за дијаспору два закључка. Једним се предлаже да Скупштина Србије једном годишње разматра информацију о имплементацији Општег оквирног споразума за мир у БиХ, а другим да размотри периодичне извјештаје високог представника о БиХ и да о закључцима у вези с тим извјештајима обавијести Савјет безбједности УН.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента  БиХ Младен Босић рекао је да је циљ свих Срба у региону да Србија буде што стабилнија и економски што јача. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана