Skalonjićeva samovoljno odustala od žalbe u slučaju Fate Orlović

Darko Momić
Skalonjićeva samovoljno odustala od žalbe u slučaju Fate Orlović

Banjaluka - Agent BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Belma Skalonjić samovoljno je odlučila da se ne žali na presudu u predmetu “Fata Orlović” kojom je presuđeno da pravoslavna crkva u Konjević Polju u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude mora biti izmještena sa zemljišta u vlasništvu Fate Orlović.

Iz Kancelarije pravnog predstavnika RS kažu da je ovakvo ponašanje Skolanjićeve nedopustivo i to ne samo zato što je odluka donesena bez saglasnosti iz RS, već zato što se njome praktično prizivaju sankcije Savjeta Evrope.

- Ako presuda ne bude sprovedena u preciziranom roku, posebno tijelo Savjeta Evrope koje je zaduženo za praćenje sprovođenja presuda može da traži izricanje sankcija BiH i njenu suspenziju iz Savjeta Evrope. Sve to se može izbjeći ukoliko bude uložena žalba i zatraženo da iz presude bude izbrisan rok za izvršenje od tri mjeseca - objašnjavaju iz Kancelarije pravnog predstavnika.

Naši sagovornici objašnjavaju da će ukoliko ne bude podnesena žalba i iskorišteno pravo na vanredni pravni lijek, Republika Srpska imati puno pravo da ne snosi troškove izvršenja presude. Prema njihovim riječima, posebno je sporno što je predsjednik suda u Strazburu Jon Fridrik Kjelbro izdvojio mišljenje i osporio dio presude u kojem se navodi da BiH mora da osigura uklanjanje crkve najkasnije u roku od tri mjeseca od njene pravosnažnosti.

- Stranke u postupku imaju pravo da u roku od tri mjeseca podnesu zahtjev i traže da se predmet iznese pred Veliko vijeće. O tom zahtjevu raspravljaju petorica sudija i odlučuju da li će ga uvažiti i predmet uputiti pred Veliko vijeće. Ukoliko njih petorica odbace taj zahtjev, presuda postaje pravosnažna. Pošto je predsjednik suda izdvojio mišljenje trebalo je obavezno tražiti da se o presudi izjasni Veliko vijeće - kažu iz Kancelarije pravnog predstavnika RS.

Oni dodaju da niko ne očekuje da će presuda biti potpuno preinačena, već da se preinači onaj dio koji kaže da se presuda mora izvršiti u roku od tri mjeseca. Naši sagovornici kažu da zbog jednostranog poteza i odluke Skalonjićeve da ne ulaže žalbu, Republika Srpska ne treba da snosi troškove izvršenja, već da to treba da snosi Savjet ministara BiH.

- U Republici Srpskoj postoji saglasnost da se presuda sprovede i da se crkva izmjesti, ali pošto je praktično nemoguće proceduralno to izvesti u roku od tri mjeseca trebalo je tražiti da se o presudi izjasni Veliko vijeće i da se taj rok ukloni iz presude - objašnjavaju iz Kancelarije.

S druge strane, agent BiH Belma Skalonjić potvrdila je za “Glas Srpske” da neće tražiti da se o predmetu izjasni Veliko vijeće suda zato što nisu ispunjeni preduslovi za to.

- Postoje precizni kriterijumi kada se to može tražiti. U ovom slučaju nisu ispunjeni ti kriterijumi i zato nećemo koristiti taj vanredni pravni lijek - kaže Skalonjićeva.

Prema njenim riječima, troškove presude u dijelu koji se odnosi na isplatu odštete Fati Orlović u visini od 5.000 evra i po 2.000 evra za ostalih 14 aplikanata snosiće Republika Srpska.

- Troškove izvršenja koji se odnose na izmještanje crkve snosiće takođe Republika Srpska, ali i vlasnici objekta, odnosno crkvena opština Drinjača - kaže Skalonjićeva.

Ove njene tvrdnje odbacuju iz Kancelarije pravnog predstavnika RS i ponavljaju da o tome da li su ispunjeni kriterijumi i da li će predmet pred Veliko vijeće odlučuju petorica sudija, a ne agenti pojedinih zemalja kao što tvrdi Skalonjićeva.

Nije inat

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Perica Bundalo koji je i doktor pravnih nauka kaže da treba iskoristiti sve pravne lijekove da Srpska ne bi trpjela posljedice.

- Smatram da na cijelu tu sagu konačno treba staviti tačku. Nije ta crkva izgrađena iz inata, već kao izraz želje izbjeglih Srba da imaju bogomolju, ali svi se slažu da je napravljena greška i da nije trebalo da bude izgrađena na privatnoj zemlji, pogotovo zato što u neposrednoj blizini te lokacije ima i državnog zemljišta. Presuda se mora poštovati, ali svakako da treba preduzeti sve pravne korake da bi bila izbjegnuta eventualna dodatna šteta po Republiku Srpsku - kaže Bundalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana