Скалоњићева самовољно одустала од жалбе у случају Фате Орловић

Дарко Момић
Скалоњићева самовољно одустала од жалбе у случају Фате Орловић

Бањалука - Агент БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру Белма Скалоњић самовољно је одлучила да се не жали на пресуду у предмету “Фата Орловић” којом је пресуђено да православна црква у Коњевић Пољу у року од три мјесеца од правоснажности пресуде мора бити измјештена са земљишта у власништву Фате Орловић.

Из Канцеларије правног представника РС кажу да је овакво понашање Сколањићеве недопустиво и то не само зато што је одлука донесена без сагласности из РС, већ зато што се њоме практично призивају санкције Савјета Европе.

- Ако пресуда не буде спроведена у прецизираном року, посебно тијело Савјета Европе које је задужено за праћење спровођења пресуда може да тражи изрицање санкција БиХ и њену суспензију из Савјета Европе. Све то се може избјећи уколико буде уложена жалба и затражено да из пресуде буде избрисан рок за извршење од три мјесеца - објашњавају из Канцеларије правног представника.

Наши саговорници објашњавају да ће уколико не буде поднесена жалба и искориштено право на ванредни правни лијек, Република Српска имати пуно право да не сноси трошкове извршења пресуде. Према њиховим ријечима, посебно је спорно што је предсједник суда у Стразбуру Јон Фридрик Кјелбро издвојио мишљење и оспорио дио пресуде у којем се наводи да БиХ мора да осигура уклањање цркве најкасније у року од три мјесеца од њене правоснажности.

- Странке у поступку имају право да у року од три мјесеца поднесу захтјев и траже да се предмет изнесе пред Велико вијеће. О том захтјеву расправљају петорица судија и одлучују да ли ће га уважити и предмет упутити пред Велико вијеће. Уколико њих петорица одбаце тај захтјев, пресуда постаје правоснажна. Пошто је предсједник суда издвојио мишљење требало је обавезно тражити да се о пресуди изјасни Велико вијеће - кажу из Канцеларије правног представника РС.

Они додају да нико не очекује да ће пресуда бити потпуно преиначена, већ да се преиначи онај дио који каже да се пресуда мора извршити у року од три мјесеца. Наши саговорници кажу да због једностраног потеза и одлуке Скалоњићеве да не улаже жалбу, Република Српска не треба да сноси трошкове извршења, већ да то треба да сноси Савјет министара БиХ.

- У Републици Српској постоји сагласност да се пресуда спроведе и да се црква измјести, али пошто је практично немогуће процедурално то извести у року од три мјесеца требало је тражити да се о пресуди изјасни Велико вијеће и да се тај рок уклони из пресуде - објашњавају из Канцеларије.

С друге стране, агент БиХ Белма Скалоњић потврдила је за “Глас Српске” да неће тражити да се о предмету изјасни Велико вијеће суда зато што нису испуњени предуслови за то.

- Постоје прецизни критеријуми када се то може тражити. У овом случају нису испуњени ти критеријуми и зато нећемо користити тај ванредни правни лијек - каже Скалоњићева.

Према њеним ријечима, трошкове пресуде у дијелу који се односи на исплату одштете Фати Орловић у висини од 5.000 евра и по 2.000 евра за осталих 14 апликаната сносиће Република Српска.

- Трошкове извршења који се односе на измјештање цркве сносиће такође Република Српска, али и власници објекта, односно црквена општина Дрињача - каже Скалоњићева.

Ове њене тврдње одбацују из Канцеларије правног представника РС и понављају да о томе да ли су испуњени критеријуми и да ли ће предмет пред Велико вијеће одлучују петорица судија, а не агенти појединих земаља као што тврди Скалоњићева.

Није инат

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини РС Перица Бундало који је и доктор правних наука каже да треба искористити све правне лијекове да Српска не би трпјела посљедице.

- Сматрам да на цијелу ту сагу коначно треба ставити тачку. Није та црква изграђена из ината, већ као израз жеље избјеглих Срба да имају богомољу, али сви се слажу да је направљена грешка и да није требало да буде изграђена на приватној земљи, поготово зато што у непосредној близини те локације има и државног земљишта. Пресуда се мора поштовати, али свакако да треба предузети све правне кораке да би била избјегнута евентуална додатна штета по Републику Српску - каже Бундало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана