Šarović nakon otkazivanja sjednice Savjeta ministara: Zakonska obaveza ministara da rade do izbora novog saziva

Srna
Šarović nakon otkazivanja sjednice Savjeta ministara: Zakonska obaveza ministara da rade do izbora novog saziva

Sarajevo - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je zakonska obaveza ministara da dolaze na sjednice i rade sve dok ne bude izabran novi saziv.

“Za to smo plaćeni, to je naša obaveza. Pitanje formiranja Savjeta ministara nije naše, već stranaka. Mi smo u mandatu ne tehničkom, jer zakon to ne poznaje, nego u mandatu bez ograničenja do onog momenta dok se ne uspostavi novi saziv Savjeta ministara”, kaže Šarović.

On je naveo da je današnja sjednica Savjeta ministara otkazana zbog nedolaska hrvatskih ministara, koji su to obrazložili proceduralnim pitanjima i nedostavljanjem odgovarajućih materijala.

“Ne mogu reći da li je to opstrukcija, vjerovatno ćemo znati za nekih sedam dana”, rekao je Šarović novinarima, dodavši da pred Savjetom ministara stoje brojne obaveze.

On je naveo da se jutros konsultovao sa drugom dvojicom ministara iz reda srpskog naroda - bezbjednosti Draganom Mektićem i inostranih poslova Igorom Crnatkom i da je zajednički stav da se od predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića zatraži da za sljedeću sjednicu sazove novu sjednicu i da o tome na vrijeme obavijesti sve ministre, kao i da se otklone moguće proceduralne manjkavosti.

“Tada ćemo vidjeti da li je na sceni eventualno nešto drugo. Ukoliko bude nešto drugo, ukoliko to bude potpuno jasno, tražićemo od predsjedvajućeg da se primijene zakonske mogućnosti, a to je da se obave ključne konsultacije i da obezbijedimo da Savjet ministara funkcioniše”, rekao je Šarović.

On je ocijenio da telefonske sjednice nisu način da Savjet ministara radi.

“Tako se rješavaju manje važna pitanja, suštinska su za redovnu sjednicu”, istakao je Šarović, navodeći da više od 60 tačaka čeka na razmatranje, od kojih su neke veoma bitne i u vezi su sa finansiranjem razvoja infrastrukture.

Svako neodržavanje sjednice Savjeta ministara, kaže Šarović, odražava se na ukupnu ekonomsku, političku i svaku drugu situaciju u BiH.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana