Samovolja bošnjačkih predstavnika u resoru odbrane: Mašović i Podžić nude pomoć Ukrajincima?

Veljko Zeljković
Samovolja bošnjačkih predstavnika u resoru odbrane: Mašović i Podžić nude pomoć Ukrajincima?

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Senad Mašović učestvujući na onlajn sastanku upriličenom od strane ministra odbrane SAD Lojda Ostina, a na kojem se govorilo o vojnoj pomoći Ukrajini, nastavili su dosadašnju praksu pojedinih bošnjačkih zvaničnika da krše Ustav BiH u domenu vođenja spoljne politike.

Prema riječima zamjenika ministra odbrane BiH Mirka Okolića, Podžić i Mašović su se na ovaj sastanak, na kojem je učestvovalo dvadesetak zemalja, među kojima i predstavnici ukrajinske vlade, odazvali i učestvovali mimo znanja i prethodne saglasnosti Predsjedništva BiH, koje je jedino nadležno za vođenje spoljne politike zemlje.

- Napravljena je jedna grupa zemalja koja se bavi vojnom pomoći Ukrajini. Na taj sastanak pozvani su i imenom i prezimenom Podžić i Mašović kao predstavnici BiH. Iako su oni ovom prilikom, koliko mi je poznato, bili samo posmatrači, to ne opravdava njihovu samovolju i ovakav čin. Predsjedništvo BiH je jedino tijelo koje može voditi spoljnu politiku i davati instrukcije i direktive i onda ih “spuštati” na niže nivoe. Ovaj put su Podžić i Mašović bili posmatrači, ali šta će se desiti sutra kada od njih dvojice bude zatraženo da nešto obećaju, urade ili potpišu, a za šta nemaju ovlašćenja - zapitao se Okolić dodajući kako je američki ministar odbrane naredni sastanak ovog formata zakazao ponovo 15. juna, a na njemu će ministri odbrane evropskih zemalja prisustvovati lično.

Kako je istakao, ovaj sastanak nije pripreman po uobičajenom načinu putem službi iz Ministarstva odbrane, nego je to urađeno u najužem krugu, što govori da se na ovaj način vjerovatno htjelo mnogo toga sakriti.

- Nije dobro da se tako nešto dešava i da samo predstavnici jednog naroda obećavaju i dogovaraju neke stvari, ili učestvuju u raspravi, a za takve stvari nisu ni nadležni jer je to nadležnost Predsjedništva BiH. Sve što se dešavalo ili eventualno dogovaralo na tom sastanku nemoguće je realizovati ukoliko to ne odobri Predsjedništvo - pojasnio je Okolić.

On je ocijenio i da je očigledno da je neko htio na taj način da se promoviše i dokaže, odnosno da su htjeli da pokažu kako su slijepi poslušnici i da je potrebno izvršavati ono što neko zamisli. Okolić smatra da to nije dobro ni za Ukrajinu, ni za cijeli svijet, ocijenivši da je to rasplamsavanje sukoba, a trebalo bi da se ide na stišavanje i pokušaj prekida sukoba.

Majkić: Uklapaju se

Prema riječima poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanke Majkić, sve odluke koje donosi ministar odbrane na svoju ruku, pri tome ne uvažavajući šta o svemu misle njegovi zamjenici, sporne su i nisu validne, a naročito ako se radi o političkim temama, koje bi trebalo da potvrdi i Savjet ministara BiH.

- Podžić i Mašović se potpuno uklapaju u dosadašnju bošnjačku politiku koju vode Bisera Turković i SDA, ali i Željko Komšić. Oni revnosno ispunjavaju volju samo jedne političke partije i naroda. Nažalost, koriste i ukrajinsku krizu kako bi se dodvorili Zapadu. Zauzimaju stavove oko toga iako o tom pitanju ne postoji konsenzus unutar Predsjedništva BiH, a što je veoma opasno. Ako neko stalno očekuje da im neko sa strane nešto pomogne, onda BiH nema budućnosti. Vjerujem da će naredni izbori skloniti sa scene ove živopisne političke likove, jer su nanijeli mnogo zla ovoj zemlji - navela je Majkićeva.

Koriste krizu

Srpski čkan Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je kako ovo pitanje učešća zvaničnika BiH na sastanku na kojem se raspravljalo o vojnoj pomoći Ukrajini nije bilo na sjednici Predsjedništva BiH, te bošnjačka strana na ovaj način pokušava da iskoristi ukrajinsku krizu.

- Nije to pojedinačni slučaj, to je dio jednog udruženog poduhvata za rušenje BiH od strane Bošnjaka. Njihov nacionalizam je otišao toliko daleko i sada traže način da iskoriste i ovu krizu kako bi reafirmisali svoje ekstremne  ciljeve - poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana