Самовоља бошњачких представника у ресору одбране: Машовић и Поџић нуде помоћ Украјинцима?

Вељко Зељковић
Самовоља бошњачких представника у ресору одбране: Машовић и Поџић нуде помоћ Украјинцима?

САРАЈЕВО - Министар одбране БиХ Сифет Поџић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага Сенад Машовић учествујући на онлајн састанку уприличеном од стране министра одбране САД Лојда Остина, а на којем се говорило о војној помоћи Украјини, наставили су досадашњу праксу појединих бошњачких званичника да крше Устав БиХ у домену вођења спољне политике.

Према ријечима замјеника министра одбране БиХ Мирка Околића, Поџић и Машовић су се на овај састанак, на којем је учествовало двадесетак земаља, међу којима и представници украјинске владе, одазвали и учествовали мимо знања и претходне сагласности Предсједништва БиХ, које је једино надлежно за вођење спољне политике земље.

- Направљена је једна група земаља која се бави војном помоћи Украјини. На тај састанак позвани су и именом и презименом Поџић и Машовић као представници БиХ. Иако су они овом приликом, колико ми је познато, били само посматрачи, то не оправдава њихову самовољу и овакав чин. Предсједништво БиХ је једино тијело које може водити спољну политику и давати инструкције и директиве и онда их “спуштати” на ниже нивое. Овај пут су Поџић и Машовић били посматрачи, али шта ће се десити сутра када од њих двојице буде затражено да нешто обећају, ураде или потпишу, а за шта немају овлашћења - запитао се Околић додајући како је амерички министар одбране наредни састанак овог формата заказао поново 15. јуна, а на њему ће министри одбране европских земаља присуствовати лично.

Како је истакао, овај састанак није припреман по уобичајеном начину путем служби из Министарства одбране, него је то урађено у најужем кругу, што говори да се на овај начин вјероватно хтјело много тога сакрити.

- Није добро да се тако нешто дешава и да само представници једног народа обећавају и договарају неке ствари, или учествују у расправи, а за такве ствари нису ни надлежни јер је то надлежност Предсједништва БиХ. Све што се дешавало или евентуално договарало на том састанку немогуће је реализовати уколико то не одобри Предсједништво - појаснио је Околић.

Он је оцијенио и да је очигледно да је неко хтио на тај начин да се промовише и докаже, односно да су хтјели да покажу како су слијепи послушници и да је потребно извршавати оно што неко замисли. Околић сматра да то није добро ни за Украјину, ни за цијели свијет, оцијенивши да је то распламсавање сукоба, а требало би да се иде на стишавање и покушај прекида сукоба.

Мајкић: Уклапају се

Према ријечима посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанке Мајкић, све одлуке које доноси министар одбране на своју руку, при томе не уважавајући шта о свему мисле његови замјеници, спорне су и нису валидне, а нарочито ако се ради о политичким темама, које би требало да потврди и Савјет министара БиХ.

- Поџић и Машовић се потпуно уклапају у досадашњу бошњачку политику коју воде Бисера Турковић и СДА, али и Жељко Комшић. Они ревносно испуњавају вољу само једне политичке партије и народа. Нажалост, користе и украјинску кризу како би се додворили Западу. Заузимају ставове око тога иако о том питању не постоји консензус унутар Предсједништва БиХ, а што је веома опасно. Ако неко стално очекује да им неко са стране нешто помогне, онда БиХ нема будућности. Вјерујем да ће наредни избори склонити са сцене ове живописне политичке ликове, јер су нанијели много зла овој земљи - навела је Мајкићева.

Користе кризу

Српски чкан Предсједништва БиХ Милорад Додик навео је како ово питање учешћа званичника БиХ на састанку на којем се расправљало о војној помоћи Украјини није било на сједници Предсједништва БиХ, те бошњачка страна на овај начин покушава да искористи украјинску кризу.

- Није то појединачни случај, то је дио једног удруженог подухвата за рушење БиХ од стране Бошњака. Њихов национализам је отишао толико далеко и сада траже начин да искористе и ову кризу како би реафирмисали своје екстремне  циљеве - поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана