SAD potvrdile punu podršku Šmitu

Tanjug
SAD potvrdile punu podršku Šmitu

VAŠINGTON- Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan saopštio je da SAD potvrđuju punu podršku Kristijanu Šmitu i njegovoj upotrebi “bonskih ovlašćenja”.

-To su tehničke promjene koje poboljšavaju integritet izbora, a to je ono što je potrebno za dobro, demokratsko upravljanje - napisao je O'Brajan na društvenoj mreži Iks.

Na istoj društvenoj mreži oglasila se i Ambasada SAD u Sarajevu koja je pozdravila Šmitovu odluku da, kako se navodi, donese zakon za jačanje izbornog integriteta u BiH.

-Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj namjeri ili istinski založile za izborni integritet. Njihov neuspjeh je razlog zašto je OHR morao da reaguje. Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su obilježeni -navode iz Ambasade SAD.

Nakon što je Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik, juče “nametnuo” odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH, iz Brisela je poručeno da se reforme očekuju od lokalnih vlasti, a da visoki predstavnik izvršna ovlašćenja koristi “samo kao posljednju mjeru.

Povezani tekstovi:

EU nije pozdravila odluku Šmita: Supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH

Šmit poručio: Dodik je u pravu

Šta je sve nametnuo Šmit

Cvijanović: Kad napravimo korak naprijed, Šmit nas vrati tri unazad

Prve reakcije iz Srpske na Šmitovo nametanje

Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana