Шмит поручио: Додик је у праву

Ивана Винчић
Шмит поручио: Додик је у праву

БАЊАЛУКА- Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат као високи представник, наметнуо је данас техничке измјене Изборног закона БиХ, а током свог образлагања навео је, између осталог, да је предсједник Републике Српске, Милорад Додик у праву и да ентитети сами требају донијети свој закон.

"Знам да ће бити доста критика. Додик је у праву кад каже да ово требају урадити домаћи органи. Ако они то не ураде, мора постојати неко ко ће то урадити" поручио је Шмит.

Техничке измјене подразумијевају да Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) именује предсједнике бирачких одбора, увођење скенера и видеонадзора. Циљ техничких измјена су транспарентнији и фер избори.

Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!

„Ја ћу данас учинити оно што је требало бити урађено прије много година и што се само по себи подразумијева у демократији. Према томе, ја желим објавити моју одлуку којом доносим измјене Изборног закона у складу са мојим мандатом, Анексом 3 Дејтонског мировног споразума као подршку приступања ове земље у ЕУ", поручио је Шмит како преноси Кликс.

Подсјећамо, Додик је навео да је Српска одлучна да креира нови изборни закон који је у складу са уставима РС и БиХ, a току дана објављена је и радна верзија Изборног закона Републике Српске.

Након Шмитове одлуке стигле су прве реакције званичника Српске, а сви су сложни у томе да Српска треба сама донијети свој изборни закон.

Прочитајте још:

Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!

Прве реакције из Српске на Шмитово наметање

Цвијановић: Кад направимо корак напријед, Шмит нас врати три уназад

Шта све доносе измјене Изборног закона

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана