Прве реакције из Српске на Шмитово наметање

СРНА
Прве реакције из Српске на Шмитово наметање

БАЊАЛУКА- Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат као високи представник, наметнуо је техничке измјене Изборног закона БиХ, како је то оправдао, у циљу европских интеграција БиХ, a стигле су и прве реакције иу Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је јасно да законе усвајају надлежни органи, а не самозванци у БиХ какав је Кристијан Шмит.

"Недопустиво је наметање закона у БиХ и Српска тако нешто у начелу одбија", рекао је Стевандић.

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић рекао је да законе у БиХ доносе Парламентарна скупштина БиХ, Народна скупштина Републике Српске и Парламент Федерације БиХ, а не ОХР или Кристијан Шмит.

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је недопустиво наметање закона у БиХ, јер се онда поставља питање какав европски пут има земља.

"Наметнутим рјешењима се не може ићи у ЕУ, као што се не може ни са ОХР-ом и страним судијама у Уставном суду БиХ. Недопустиво је да Кристијан Шмит, неколико дана након одлуке о отварању преговора ЕУ са БиХ, наметне измјене Изборног закона БиХ", рекла је Голићева Срни.

Она је истакла да све ово не води БиХ у ЕУ.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је данас да је донио одлуку о измјенама Изборног закона БиХ с циљем, како каже, подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ.

"Шмит покушава да врши насиље и окупаторску власт. Он није високи представник, лажно се представља. У БиХ законе доноси Парламентарна скупштина БиХ, Народна скупштина Републике Српске и Парламент ФБиХ. ОХР никада није имао такав мандат. Шмиту је најбоље да се склони јер су његове одлуке довеле само до раздора у БиХ", рекао је Ромић за АТВ.

Он је истакао да у Дејтонском споразуму пише да Република Српска има право да има свој Изборни закон.

Делегат клуба Српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да у измјенама Изборног закона које је наметнуо Кристијан Шмит није битан садржај већ то да једна страна - бошњачка навија за странце који би према њиховој жељи уређивали односе у БиХ.

"Ријеч је о потпуно нелегалном и неприкладном акту, а о самом садржају је тешко говорити јер га нисам видјела", навела је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, напуштање бошњачких делегата са претходне сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ било је отварање пута за то, њима жељено наметање.

Она је додала да у овакве "излете" и непромишљене потезе може ићи само неко ко не мисли добро нити БиХ, нити Европи.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић оцијенио је да се домаћи политички представници требају договарати о свим питањима, па и о изборном процесу у БиХ, истичући да Кристијан Шмит никако себи није смио дозволити да намеће измјене Изборног закона БиХ.

"Поготово је на том плану недопустиво давати овлашћења некаквој Централној изборној комисији БиХ да се поставља изнад власти и одређује ко ће, гдје, шта и како радити. Српска не признаје високог представника, а и да су његове одлуке идеалне природе, то није начин и допринос да БиХ крене путем европских стандарда и земаља које имају неки свој интегритет", нагласио је Чубриловић.

Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!

Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Вањац оцијенио је за Срну катастрофалном одлуку Кристијана Шмита о измјенама Изборног закона БиХ, те истакао да је Република Српска треба да донесе свој изборни закон.

Бањац је навео да одлука коју је донио показује да Шмит не иде ка вољи грађана, него ка сили, односно непоштовању воље грађана.

"Он би желио да наметнутим одлукама и силом промијени одлуку грађана. Ако говоримо о угроженој безбједности, мислим да је Шмит једини човјек који угоржава безбједност цијеле БиХ", рекао је Бањац.

Он је напоменуо да Шмит није високи представник именован од Савјета безбједности, али и да по бонским овлаштењима нема право да намеће одлуке о измјенама закона.

"Јасно је да морамо донијети свој изборни закон. Република Српска има право да спроведе изборе на нивоу локалних заједница и на нивоу Републике, у складу са Дејтонским споразумом, имамо и Републичку изборну комисију и у наредном периоду би требало да се састане коалиција и да идемо у правцу доношења свог изборног закона", нагласио је Бањац.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је данас да је донио одлуку о измјенама Изборног закона БиХ с циљем, како каже, подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ.

Прочитајте још:

Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!

Цвијановић: Кад направимо корак напријед, Шмит нас врати три уназад

Шмит поручио: Додик је у праву

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана