ЕУ није поздравила одлуку Шмита: Супервизија неспојива сa европском будућношћу БиХ

ГС
ЕУ није поздравила одлуку Шмита: Супервизија неспојива сa европском будућношћу БиХ

САРАЈЕВО – Европска унија подсјећа да се извршна овлашћења високог представника требају користити искључиво као крајња мјера против непоправљивих незаконитих радњи. ЕУ очекује од домаћих власти да спроведу потребне реформе којима ће се обезбиједити да се избори проводе у складу с европским стандардима кроз примјену препорука ОЕБС/ОДИХР-а и релевантних препорука Венецијанске комисије, као и да осигурају транспарентност финансирања политичких субјеката.

Изјавио је то портпарол ЕУ Петер Стано, а саопштила  Делегација ЕУ у БиХ након што је Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат као високи представник, наметнуо је данас техничке измјене Изборног закона БиХ.

-ЕУ је изразила снажну преференцију да Парламентарна скупштина БиХ буде та која преузима одговорност и усваја ове реформе, као што су се лидери коалиције на нивоу БиХ обавезали да ће учинити и то благовремено ради примјене на октобарским локалним изборима. ЕУ истиче да је висок степен међународне супервизије неспојив с европском будућношћу БиХ и очекује од свих актера да се понашају одговорно и покажу суздржаност у наредном периоду – истакнуто је у саопштењу.

Након одлуке Европског  савјета за отварање приступних преговора, додаје, ЕУ наставља радити с домаћим властима како би се остварили искораци на европском путу.

Повезани текстови:

Шмит поручио: Додик је у праву

Шта je све наметнуо Шмит

Цвијановић: Кад направимо корак напријед, Шмит нас врати три уназад

Прве реакције из Српске на Шмитово наметање

Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана