Шта je све наметнуо Шмит

ГС
Шта je све наметнуо Шмит

САРАЈЕВО - OHR је саопштио да је Кристијан Шмит „након бројних консултација са међународним партнерима, домаћим институцијама, политичким представницима и невладиним организацијама, донио пакет мјера за побољшање интегритета изборног процеса у БиХ“ те да овај пакет покрива велики број области.

-Имајући у виду обим овог пакета, али и кратко вријеме прије сљедећих избора, предвиђено је да се ове мјере уводе постепено на одабраним пилот-подручјима на Општинским изборима 2024., како би се тестирала и омогућила широка примјена за Опште изборе 2026 – кажу у OHR-у.

У најкраћем, ове измјене Изборног закона које је наметнуо Шмит, како наводе у ОХР-у, односе на сљедеће области:

-Побољшање интегритета и надзора при гласању и пребројавању гласова, укључујући и већу сигурност при руковању изборним материјалима прије и након гласања те професионализацију бирачких одбора.

-Већа транспарентност при регистрацији бирача, поготово када су у питању лица која гласају у одсуству и избјеглице, али и провјере исправности регистра бирача.

-Транспарентније и сигурније одвијање избора од почетка до краја, што подразумијева, између осталог, и електронску идентификацију бирача, видео-надзор, као и електронско пребројавање гласова.

-Јасније заштите људских и грађанских права прије, за вријеме и послије избора, укључујући и прецизније процедуре за рјешавање жалби и санкционисање те побољшање родне равноправности.

-Спречавање манипулације бирача, између осталог и строжим мјерама против пријевремене политичке промоције и лажних вијести, уз већу транспарентност када је у питању финансирање кампања и медија.

-Неометано провођење избора са правовременим осигурањем средстава за провођење избора и бољим дефинисањем овласти, интегритета и независности Централне изборне комисије.

Детаљи мјера које је наметнуо Шмит се могу наћи на веб страници OHR-а

Шмитова појашњења

Измјене, које, како каже Шмит, подразумијевају да Централна изборна комисија БиХ именује предсједнике бирачких одбора, увођење скенера и видеонадзора, а све с циљем транспарентнијих избора.

– Причамо о скенерима за бираче како би осигурали да људи који су регистровани имају право да гласају, да осигурамо идентификацију бирача и да бирач једном гласа – навео је на конференцији за новинаре Шмит,који у Републици Српској није признат као високи представник.

Прецизирао је да је у питању пилот пројекат и да се ова технологија неће користити на свим биралиштима него на ограниченом броју.

– Биће папирни листић за бирача који ће заокружити свој избор и ти листићи ће бити скенирани електронски. Биће пребројани тако да ћемо онемогућити било какву промјену и мијењање листића или да “изађу” из кутије с другачијим резултатом – објаснио је Шмит.

Рекао је како постоје и одређени услови за санкционисање.

– Видјећете да постоји комплет правила за изборну кампању. Ја сам у том смислу одлучио након много разговора да морамо кренути с техничким измјенама и да морамо успоставити сарадњу с другим органима власти, како би се побринули да се те промјене проведу – навео је он.

Шмит је казао да је битно спровести измјене на вријеме, јер је остало свега шест мјесеци до избора.

– Након децембра, када смо разговарали о тим питањима у БиХ, ја сам издао налог органима у БиХ да испуне тај циљ. Рекао сам им да раде на овим питањима. Тада је било различитих интерпретација колико сам им времена дао. Моја намјера је била да подржим локалне органе власти. То није урађено и морам у овом тренутку рећи да је постојало доста добре воље међу политичким странкама. Мени је жао што ја то морам урадити, јер мој став је да су домаћа рјешења најбоља рјешења – тврди Шмит.

Како је рекао, Парламент ће имати рок од три седмице да донесе неке промјене ако политичари мисле да треба. Измјене и допуне, објаснио је, могу бити предмет нових измјена у Парламенту, који може побољшати закон ако сматра да постоји потреба за тим.

– Знам да ће бити критика, не само од Додика. Он је у праву, то треба да ураде домаћи органи, али ако то они не ураде, онда неко мора. Ово није Шмитов закон, него закон бирача у Босни и Херцеговини – закључио је Шмит.

Постоји и други дио одлуке који, између осталог, оставља могућност домаћим политичарима у року три седмице да побољшају или измјене Шмитову одлуку, преноси Српскаинфо.

Прочитајте још:

Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!

Прве реакције из Српске на Шмитово наметање

Цвијановић: Кад направимо корак напријед, Шмит нас врати три уназад

Шмит поручио: Додик је у праву

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана