Nešić: BiH nema izborni zakon

SRNA
Nešić: BiH nema izborni zakon

SARAJEVO- Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da je to da BiH nema izborni zakon jasno i nakon mišljenja Kancelarije za zakonodavstvo Savjeta ministara da su izmjene i dopune zakona moguće ako se mijenja manje od 50 odsto članova, a da je nelegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit svojom intervencijom promijenio više od 70 odsto Izbornog zakona.

Nešić je naglasio da bez donošenja novog izbornog zakona ne postoji minimum pretpostavki za raspisivanje i održavanje lokalnih izbora i istakao da svako postupanje bez usvajanja novog izbornog zakona predstavlja krivično djelo, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

"Pred svim strankama u BiH je jednostavan izbor - ili će u parlamentu biti usvojen novi izborni zakon, ili se lokalni izbori ne mogu sprovesti", istakao je Nešić.

Prema njegovim riječima, Šmitov izborni zakon je nezakonit i protivustavan i to nije stav samo Republike Srpske, već i Kancelarije za zakonodavstvo Savjeta ministara koja je skrenula pažnju na odredbe člana 46 i Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, kojima je propisano da je potrebno pristupiti donošenju novog propisa ako je više od polovine članova važećeg propisa već izmijenjeno ili se predlaže izmjena ili dopuna trećine propisa.

"Nakon treće izmjene, odnosno dopune propisa, potrebno je pristupiti donošenju novog propisa", navodi se u mišljenju Kancelarije za zakonodavstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana