Vladika Sergije: Rezolucija o Srebrenici je manipulacija, istina je na početku rata

SRNA
Vladika Sergije: Rezolucija o Srebrenici je manipulacija, istina je na početku rata

BEOGRAD- Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Sergije rekao je da je rezolucija o Srebrenici velika manipulacija, čiji je cilj da jedan narod proglasi zločinačkim, i naglasio da je važno sačuvati nacionalni i međunacionalni mir, ne nasjedati na bilo kakve provokacije, ali i braniti istinu.

Vladika Sergije rekao je da je istina na početku rata.

"Dovoljno je pogledati cjelokupnu sliku srebreničkog kraja od početka do kraja rata, pa onda vidjeti uzroke i posljedice bez ikakve namjere da se zločin relativizuje ili negira", naveo je vladika Sergije.

On je upozorio da nije riječ o slučajnosti i da se sve dešava baš onda kada to odgovara moćnicima.

"Njihova lica mi poznajemo", istakao je vladika Sergije.

On je napomenuo da istinu treba gledati onakvu kakva jeste, a ne kakva nekome odgovara, te da istorija treba da počiva na dokazima, a ne na projektovanim istinama.

"Tek tada ćemo biti na putu međunacionalnog pomirenja. Ovako smo na putu koji nas ne vodi nigdje, već u ponovni krug ispunjen mržnjom, strahom i nepovjerenjem. Istorija treba da nas uči, da nas popravlja, a ne da nas ponovo sukobljava", rekao je vladika Sergije za "Večernje novosti".

On je izrazio nadu da će ovdašnje političke vođe imati dovoljno mudrosti, snage i volje da dogovorom rješavaju nesporazume, ne dopuštajući bilo kome sa strane da ponovo manipuliše radi sopstvenog interesa.

Vladika Sergije rekao je da je dobronamjernom čovjeku teško razumjeti političke tokove koji nisu u skladu sa zdravim razumom.

"Umjesto da gotovo tri decenije nakon završetka rata razgovaramo kako dodatno unaprijediti međunacionalne odnose i kako ukloniti svaku sumnju u eventualno ponovni sukob ovdje neki nedobronamjerni ljudi, koji su po pravilu odnekud sa strane, pozljeđuju stare rane i strahom okivaju ovdašnje narode. Njihove namjere nisu dobre, a cilj im je za početak, obnoviti strah jednih od drugih", ukazao je vladika Sergije.

Vladika Sergije rekao je da to nije prvi, ali da se boji da nije ni posljednji put, ali da je uvjeren da ni Srbi, ni Bošnjaci ni Hrvati ne žele novi sukob.

"U proteklom ratu su stradali svi, a najčešće nevini ljudi, kojih da se pitalo rata nikada ne bi bilo. Ali u ratu, poznato je, prvo strada istina. Svaki narod ima svoje žrtve, ali i one koji su činili zločine. Odgovornost je na pojedincima, a nikada na narodima. Međutim, ovdje je riječ o velikoj manipulaciji čiji je cilj da jedan narod proglasi zločinačkim, genocidnim, a jedan stradalničkim", rekao je vladika Sergije. /kraj/sas/vj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana